Een fantastisch Facebookleven

Internet en commercie gebieden je zoveel mogelijk uit het leven te halen. Dat kan een zware last betekenen, maar Arjen van Veelen (1980) classicus en journalist, ziet zeker voldoende mogelijkheden. Je hoeft niet als een ‘omgekeerde hypochonder’ bang te zijn iets mis te lopen. Van Veelen beantwoordt in zijn eerste essaybundel Over rusteloosheid problemen als taalverloedering door internetfora, het onderhouden van je sociale contacten via Facebook en het tot rust komen op een all-inclusive vakantie.

Deze bezigheden van alledag zijn vooral herkenbaar voor de gemiddelde internetgebruiker. De bundel begint al met een essay over een satirische website die de laatste pagina van het internet aankondigt: ‘you have reached the last page of the internet […] go to do something productive’. Vervolgens bespreekt hij problemen en irritaties van GeenStijl, Google Street View, Nu.nl, Wikipedia, kudo’s en enkele fora. Hij eindigt met ‘Een fantastisch Facebookleven in 61 eenvoudige overpeinzingen’.

Maak je niet druk
Van Veelen beschrijft uiterst zorgvuldig en grappig de betrekkelijkheid van deze problemen door de klassieke oudheid aan te halen. Dat Paris Hilton gebakken lucht verkoopt, maakt niet uit, want citeert hij Thucydides: ‘wie inzicht heeft, maar het niet helder kan verwoorden, staat gelijk aan iemand die dat inzicht niet heeft.’ De taalverloedering die hij opmerkt op het forum van Tattoosonchicks.hyves.nl praat hij goed door te zeggen dat de meisjes op het forum juist over taal nadenken en elkaar on the side nog een beetje Latijn leren. Ze verbeteren elkaar bijvoorbeeld op de coniunctivus. Verder noemt Van Veelen de stoïcijn Zeno de Jack Johnson van 333 voor Christus door zijn vrij vertaalde uitspraken: ‘Geluk is flow’ en ‘Maak je niet druk, het is maar een ding’.

Arjen van Veelen schuwt niet zijn klassieke achtergrondkennis met enige koketterie ten toon te spreiden. Hij verheft zichzelf ten opzichte van zij die geen Latijn kunnen lezen en verbaast zich erover hoe makkelijk het leven is als laagopgeleide. Maar met goede klassieke kennis kun je pas echt rustig door het leven. Van Veelen hekelt wel de grijze muizenclassicus, want ‘innovatie keurt hij goed, maar pas na tweeduizend jaar rijpen.’ Dit is precies de strijd die Van Veelen probeert te beslechten: klassiek vs. modern.

Dus maak je niet druk over de gehaastheid en leegheid van de commercie en internet, lees liever Over rusteloosheid: Van Veelen bevestigt je twijfels of irritaties, maar troost je met de gedachte dat ze enkele jaren voor en na Christus, den beginne van de beschaving, ook last hadden van (en oplossingen voor) vergelijkbare problemen.

Arjen van Veelen, Over rusteloosheid
paperback, 204 blz, € 17,50
Augustus, ISBN 978 90 457 0146 2


Willem Dieleman


Deze recensie verscheen in het sep-okt 2010 nummer van Passionate Magazine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s