Het leven in al zijn onvoorstelbaarheid omarmd

De veertienjarige Marita staart vol afgrijzen naar de pukkels op haar gezicht. De bloemen waarmee de badkamerspiegel is behangen – Marita’s moeder is bloemsemtherapeute – veranderen in cactussen terwijl het meisje tranen met tuiten huilt. Naast haar kwispelt een teckel met een petje op, Papi. Zolang hij zijn petje op heeft is Papi vrolijk, legt Marita de lezer uit. Dus we laten hem maar met dat petje rondlopen. Er zijn tenslotte wel raardere dingen in de wereld. Er volgt een paginagrote tekening van een bloemetjesolifant en vier zonnen op een rij.

Aldus de openingsscène van Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses, de eerste graphic novel van Pam Emmerik, tot nu toe vooral bekend als prozaschrijver en essayist. Emmerik roept de bizarre belevingswereld op van een opgroeiend meisje, vol emotionele uitbarstingen, plotselinge gedachtesprongen en een spottende blik op de rare mensen in haar omgeving. Marita vertelt naar eigen zeggen een prinsessenverhaal. Ze wil niet geloven dat de bloesemtherapeute haar echte moeder is – ze is een pleegkind, en niet zomaar eentje, ze is een geadopteerde prinses. Aan deze fantasie houdt ze zich vast in haar onzekere bestaan. Met een moeder die niet aan de kost komt met haar onmogelijke beroep, een afwezige biologische vader, stiefvader Hank die een weinig succesvolle kunstschilder is, kleine broertje Niels, pestende klasgenoten op school, en haar punkvriendje Joseph, de enige die haar echt begrijpt. Marita ziet Joseph als een maatje, de heftige seks die ze hebben is vooral om hem een plezier te doen. Stiekem is ze verliefd op Hank, ook al lijkt hij een schimmig verleden te hebben.

Na verwikkelingen met twee jongens die net als Hank misschien wel moordenaars zijn (blijkbaar zijn moordenaars niet zo ongewoon als iedereen denkt) en visioenen van een rappende negerjongen annex beschermengel, omarmt Marita het leven in al zijn onvoorstelbaarheid. Van goede smaak of klassieke verteltechnieken trekt Emmerik zich in haar graphic novel weinig aan. De naïeve en tegelijk niets verhullende tekenstijl valt geheel samen met het adult sprookje dat Marita’s prinsessenverhaal is. Niet iedere lezer zal erin mee kunnen gaan, wie dat wel doet zal geraakt zijn door de onbevangenheid die uit Jummie! spreekt.

Pam Emmerik, Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses
hardcover, 128 blz, € 19,95
Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 9348 8


Erik Brus publiceerde met Fred de Vries het boek Gehavende stad, muziek en literatuur in Rotterdam van 1960 tot nu en is medesamensteller van verzamelboek ROTTERDAM. Hij realiseerde i.s.m. Laurens Abbink Spaink de novelization Zwartboek van de film van Paul Verhoeven. In 2015 verscheen het mede door hem samengestelde boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80 (Studio Kers). Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s