Woeste golven

Toine Heijmans, verslaggever en columnist voor de Volkskrant, heeft met Op zee zijn tweede boek geschreven. De roman is voorzien van prachtige zwart-wit illustraties van Jenna Arts, die veel sfeer aan het verhaal toevoegen.

Hoofdpersoon Donald heeft op aanraden van zijn werkgever een sabbatical genomen waarin hij een reis maakt met zijn zeiljacht Ismael. In zijn eentje vaart hij rondom Engeland om vervolgens de Noordzee over te steken naar de Deense kustplaats Thyborøn.

Donkere wolken
In Thyborøn zal Donald zijn zevenjarige dochter Maria ophalen om samen terug te zeilen naar Nederland. Het heeft Donald veel moeite gekost zijn vrouw Hagar te overtuigen dat deze onderneming goed zal aflopen. Wanneer Hagar Maria dan uiteindelijk tot in Thyborøn brengt ontstaat er een situatie voor Donald waarin niets mag fout gaan. Als de tocht mislukt faalt hij als man en vader. Hij moet Maria in de gaten houden, maar is ook enkele dagen niet in de mogelijkheid om te slapen. Hij kan het zich immers niet veroorloven dat zijn kleine zeiljacht op de vaarroute van een groot vrachtschip terechtkomt.
Maria maakt de boot los in Thyborøn en vaart hem uit de haven naar open zee. Donald is waanzinnig trots op zijn dochter die alles zo perfect uitvoert. Wanneer ze echter bijna de Waddenzee hebben bereikt verschijnen er donkere wolken en is het beter te wachten tot het weer omslaat. Terwijl een storm losbarst brengt Donald de nacht door op zijn dek en noteert ieder uur zijn bevindingen en weersvoorspellingen in zijn logboek. Wanneer hij gaat kijken of het goed gaat met Maria treft hij een leeg bed aan. Vanaf dat moment verandert het gezellige zeiltochtje in een chaos.

Spanning
De stijl van Toine Heijmans is erg analytisch, zoals bij Grunberg, maar dan zonder diens sterke gevoel voor absurdisme. Heijmans schrijft in korte zinnen en soms lijkt het zelfs staccato. Deze manier van schrijven werkt waanzinnig goed op het moment dat alles op het zeilschip mis lijkt te lopen. Het is bijna alsof je ervaart hoe buiten adem Donald is en hij nauwelijks nog lange zinnen kan uitbrengen.
Hoewel in eerst instantie het verhaal rustig lijkt voort te kabbelen neemt het een zeer spannende wending die tot een ware climax wordt opgevoerd. Samen met de snel leesbare schrijfstijl is het resultaat een verhaal dat je binnen de kortste keren hebt uitgelezen. Maar wat ongetwijfeld het beste is aan dit boek, is het onverwachte einde. Pas op het allerlaatst weet je hoe alles in elkaar steekt.

Toine Heijmans, Op zee
paperback, 192 blz, € 18,95
L.J. Veen, ISBN 978 90 204 2655 7


Christophe Verbrugge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s