Confrontatie met sterfelijkheid

De debuutbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde van Sander Kollaard bestaat uit veertien verhalen die allemaal dezelfde hoofdpersoon kennen: Erik van Duijn. Erik is een denker, een observeerder en een verzamelaar, van voorwerpen, maar vooral van herinneringen. Ieder verhaal representeert een herinnering, een flard uit het leven van Erik van Duijn. Gefascineerd zijn door het leven onder het zand, het adres op een briefje van een helderziende bezoeken, het ongelooflijke doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 wantrouwen, het vinden van een dolfijnskelet of trogkrabber: het zijn allemaal voorvallen die op wereldniveau niets voorstellen, maar samen toch het leven van Erik van Duijn vertellen.

Het is waar
De aandacht voor de kleine dingen, de schijnbaar doelloze gebeurtenissen die samen een leven vormen, loopt als een rode draad door de gehele bundel. In feite wordt er in alle verhalen toegewerkt naar het laatste verhaal waarin Erik contempleert over zijn eigen dood: ‘[…] en dan dringt het opeens door: het is waar, we gaan dood, we gaan echt dood, iedereen, zelfs ik.’ Het zijn de verhalen, de herinneringen van iemand die de tijd te snel voorbij ziet gaan en iets wil achterlaten wanneer hij er niet meer is, ook al is het nog zo klein.
Hoewel dit een interessant gegeven is en het de bundel tot een knap geconstrueerde eenheid maakt, zijn de kleine dingen niet altijd even interessant om over te lezen. De verhalen over het volgen van een hazenspoor (‘Het spoor van de haas’) of het vinden van een dolfijnskelet (‘Over het reinigen van een dolfijnskelet’), waarin niet veel meer gebeurt dan dat, weten niet echt te boeien.

Vliegramp
Dit heeft te maken met Kollaards uitvoerige manier van beschrijven: de omgeving, voorwerpen en vooral de overpeinzingen van Erik. In een aantal verhalen zijn de beschrijvingen te uitgebreid, te lang of gewoonweg saai, waardoor de aandacht van de lezer verslapt. In andere verhalen werkt het juist prima, het brengt het verhaal tot leven en je wordt meegenomen in de meanderende gedachten van Erik.
In het titelverhaal ‘Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde’ bijvoorbeeld, waarin hij als dronken student via een briefje van een obscure helderziende bij een wat vereenzaamde oude man én zijn jenever verzeild raakt, zijn de gedachten en handelingen van Erik wel met veel vaart en vooral humor geschreven. Dat laatste is weinig te vinden in deze bundel, maar niet alle verhalen hoeven altijd dijenkletsers te zijn. ‘De afstand tot een ramp’, over het van dichtbij meemaken van een vliegramp, is wellicht het tegenovergestelde, maar beklijft door de ontreddering en ontroering die eruit spreken. Niet alle verhalen uit de bundel zijn dus even sterk, maar de bundel als geheel, de voortdurende confrontatie met de eigen sterfelijkheid, raakt.

Sander Kollaard, Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
paperback, 170 blz, € 17,50
Van Oorschot, ISBN 978 90 282 4189 3


Silvana Sodde is schrijfdocent, tekstschrijver, redacteur, recensent, maar bovenal: boekenliefhebber. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s