Quarter life crisis

In Ik ben Maan doet de vijfentwintigjarige Maan verslag van haar quarter life crisis. Zoiets kan zomaar tot een draak van een boek vol melodrama en zelfmedelijden leiden maar dat valt alles mee. Het boek is in de ik-vorm geschreven, in een slingerende stijl met lange zinnen. Soms wordt het wat pompeus en zelfingenomen en werkt het op je zenuwen, soms (vooral als Maan het over haar werk heeft) is het wat saai, maar uiteindelijk pakken het tempo van het boek en de zelfspot van Maan je.

Maan Leo studeerde, net als de Maan in het boek, Arts and Humanities aan de Roosevelt Academy in Middelburg en daarna Women’s and Gender Studies in Utrecht en Hull in Engeland. Ze werkt tegenwoordig bij haar oude college als recruiter. Ik ben Maan is haar debuutroman, die werd voorafgegaan door het blog ikbenmaan.com en door een voorpublicatie op literatuurblog De Contrabas.

Zelfmoordplan
Het boek is opgebouwd in zeventien hoofdstukken met ieder een thema. Haar voorkeur voor oudere mannen, haar SM-belevenissen, haar biseksualiteit, haar stotteren, haar angsten, haar kledingstijl, haar werk als studentenwerver-annex-kledingverkoopster, haar enorme borsten: alles krijgt een eigen hoofdstukje. Dat zich onder alle jeugdige overmoed en barok taalgebruik een knap schrijfster verbergt, zie je aan hoe de hoofdstukken hun thema kunnen behandelen zonder het verhaal te onderbreken.

Maan koestert een enorme bewondering voor cultschrijver David Foster Wallace en weet die bewondering over te brengen op een aantal van haar vriendinnen. Samen vormen ze de DFW-fanclub en proberen ze de levenswandel van de personages uit diens Infinite Jest te imiteren. Dat leidt er echter toe dat de meisjes zich één voor één van het leven beroven, totdat Maan alleen overblijft.

Een quarter life crisis is een depressie die mensen van in de twintig krijgen als hun leven vaste vorm begint aan te nemen en de mogelijkheden niet meer onbeperkt blijken. In het licht van het verhaal van de DFW-fanclub is het dan ook verontrustend dat Maan haar laatste hoofdstuk (‘Ik ben een bestseller’) begint met de zin ‘Waar te beginnen als je van plan bent er een eind aan te maken?’ Dat het groteske verhaal van de zelfmoorden van de DFW-fans aan de fictiekant van de feit-fictiegrens thuishoort is vanaf het begin wel duidelijk. Wat Maan er mee heeft willen aanduiden wordt alleen hier, op deze ene belangrijke plaats in het boek, gesuggereerd. Het plan lijkt niet alleen te zijn om van haar zielenroerselen een bestseller te maken, maar om vervolgens ook haar leven te beëindigen. De zelfmoorden van haar vriendinnen zijn bedacht als vooruitwijzing naar die van haarzelf.

Gedachtenspel
Wat is waar? Wie is Maan Leo werkelijk? Maan Leo bestaat echt en de meeste biografische details uit Ik ben Maan lijken overeen te komen met de werkelijkheid. Dat geldt ook voor de beschreven borstafmetingen. Dat wil echter nog helemaal niet zeggen dat deze Maan Leo samenvalt met de Maan uit het boek. Het zelfmoordplan is in ieder geval een donker-romantisch gedachtenspelletje gebleven.

Maar het doet er niet toe. Dat is nou precies waarom literatuur zo geweldig is: het doet er absoluut niet toe of de Maan Leo die in het boek beschreven wordt, c.q. zichzelf beschrijft, bestaat. Het doet er niet toe of het karakter Maan geschapen is door een echte Maan of door een chagrijnige kerel van zevenenvijftig met een bierbuik.

Maan is Ik ben Maan. En dan niet alleen het boek, maar ook de website, de YouTube-filmpjes, de ‘buzz’. Die horen er allemaal bij. Boek, personage, promotiecampagne en schrijfster zijn een onontwarbare, maar niet onsmakelijke, postmoderne spaghetti geworden.

Maan, Ik ben Maan
paperback, 222 blz, € 17,90
Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2480 7


Bouke Vlierhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s