Schrijver van korte verhalen

Wanneer de jonge schrijver Joubert Pignon bij zijn uitgever op bezoek is, vraagt die hoeveel boeken hij denkt te zullen gaan verkopen. Vijfhonderd, antwoordt Pignon, waarop de uitgever spontaan in schaterlachen uitbarst. ‘Hij zegt dat mijn positivisme hem ontroert.’
Het boek is er inmiddels en draagt de welluidende titel Er gebeurde o.a. niets. De debuutbundel van Joubert Pignon is een semi-autobiografische schets (zo wordt gesuggereerd), in vaak licht-absurdistische, zeer korte verhalen, wat sinds het succes van A.L. Snijders ook wel het genre ‘zkv’ wordt genoemd. Het omslag van Er gebeurde o.a. nietswordt gesierd door een fraai getekend portret van Pignon van Paul van der Steen: een man met warrige blonde haren, een konijn in de ene hand, een pilsje in de andere. Met veel zelfspot zet de auteur deze Joubert Pignon neer als een ietwat schlemielige en behoorlijk lamlendige schrijver van zkv’s, die tussen het leegdrinken van flessen rosé door in een dierenwinkel werkt en de klonten van de kont van zijn konijn pulkt. Hij laat zich gemakkelijk intimideren, door zijn asociale buurman bijvoorbeeld, en is niet wat je noemt zelfverzekerd:

Gisteren heb ik een doorbraak in mijn denken beleefd. Ik was in een discountzaak en liep langs de rekken met afgeprijsde deodorantrollers. Ik maakte me zo klein mogelijk en keek naar de grond. Als ze me zien, dacht ik, sturen ze me weg en krijg ik straf.
Altijd als ik ergens ben denk ik dat ik daar niet mag zijn, dat ik elk moment weggestuurd kan worden. Met straf.
Wacht eens even, dacht ik, ik heb net zoveel recht om hier te zijn als ieder ander. Ik keek omhoog en liep verder langs de rekken met deodorantrollers, al had ik geen deodorantrollers nodig.

Sport is niks voor hem; het verplaatsen van hardloopschoenen van de deurmat (waar zijn vriendin ze steeds voor hem neerzet) naar de kast (waar hij ze terugzet) is voor hem al meer dan voldoende beweging: ‘Liggend in bed ben ik op mijn best.’

Innemend
De aanpak werkt feilloos: Joubert Pignon neemt de lezer direct voor Joubert Pignon in, met zijn fantasie en droge humor, al neigt die op sommige momenten wat naar het flauwe:

Op straat loopt een man. Hij draagt zijn hond over zijn linkerschouder. De hond heeft een spitse snuit. De man draagt een pet en glimlacht ondeugend vanonder zijn pet. Een andere man loopt hem tegemoet. Deze man zegt: ‘Maar goed dat je geen paard hebt.’

Het mooist zijn de stukjes waarin een milde grappigheid gepaard gaat met een wrang randje, zoals ‘Nachtdienst’, over zijn vader, of ‘Binnenkant’, waarin hij vertelt over het opeten van de binnenkant van zijn mond. ‘Het gaat om kleine stukjes, maar ik denk dat ik door de jaren heen zeker wel een kleuter heb opgegeten.’ Een paar regels later gaat het over de buren van zijn tante, wier dochtertje sinds haar vijfde vermist wordt. ‘Ze wachten al twintig jaar tot hun dochtertje thuiskomt. Ondertussen neem ik kleine hapjes van de binnenkant van mijn mond.’
De puntige taal en het ritme van de verhalen maken Er gebeurde o.a. niets tot een twinkelende leeservaring voor liefhebbers van het kleine verhaal.

Joubert Pignon, Er gebeurde o.a. niets
Paperback, 192 blz, € 17,95.
Atlas Contact, ISBN 978 90 450 2144 7


Vivian de Gier is schrijver, journalist, redacteur en schrijfcoach. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt ze met Marc Brester recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s