Wereldster en ongelukkig

Miljoenen op de bank, over de hele wereld aanbeden worden door miljoenen fans, nooit zelf boodschappen hoeven doen – het bestaan van een wereldster gaat niet over rozen. Zanger en filmster Jimmy Hauser, hoofdpersoon van Incognito van Henk Rijks, is het leven vol paparazzi (‘paps’), drugs, drank en vrouwen – maar zónder inspiratie – spuugzat.

Begin dertig, doodongelukkig en vooral niet in staat tot nog íéts van creativiteit, daar verandert zelfs een beetje ‘kloten met Keanu’ (Reeves) of rondhangen met ‘Deppie’ (Johnny Depp) niets aan. Hausers manager Carl (typebad guy) grijpt in en regelt voor Jimmy een maand vrijaf van zijn sterrenleven. Onder de naam James Huijsman verblijft hij een maand in Amsterdam en gaat hij werken in wokrestaurant Wagamama, anoniem en als een ‘normale burger’, inclusief oranje ING-pas van een rekening waar bijna geen geld (lees: een doorsnee salaris) op staat. Als Madonna er baat bij had, waarom Jimmy dan niet?

Vileine zedenschets
Met merkbaar plezier heeft Henk Rijks zich in Incognito verplaatst in het leven van een Hollywood-beroemdheid. Het is een snelle, onderhoudende roman. Slang en straattaal – ‘Fuck that shit, Carl’ – zijn dan ook lekker vet aangezet. Irritant waarschijnlijk, als je er niet van houdt, maar het zorgt wel voor de juiste sfeer.
Tegelijk biedt de setting Rijks de gelegenheid een vileine zedenschets te schilderen van ons kleine, benepen doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-landje. Zo is ‘Eikel!’ een van de eerste begroetingen die Jimmy in zijn tijdelijke woonplaats ten deel vallen. Herkenbaar is ook Jimmy’s kennismaking met het fenomeen ‘reizen met de trein’, met bijbehorende duw-en-dringscènes op de roltrappen en het perron en Hollandse directheid:
‘Wie is hier de jerk? Ga eens opzij man, zie je niet dat ik er langs moet?’
‘O sorry.’
‘Sorry me reet. Straks mis ik mijn trein doordat jij hier staat te treuzelen, klootviool.’
Boodschappen doen in de ‘Albert Hell’ zal zelfs een life changing event voor Jimmy worden, en dan doel ik niet op het feit dat hij de Conimex-satésauspasta aanziet voor pindakaas.

Perfecte roman
Soms slaat Rijks een beetje door in meligheid, bijvoorbeeld als Jimmy zijn bankpas beschrijft, als een soort discountkaartje, met een afbeelding ‘van een beest dat nog het meeste leek op een soort mismaakte poes’. Daar staan genoeg geestige kwinkslagen tegenover: ‘Drie minuut en twintig seconden. Zo lang duurt de perfecte popsong, net zoals een perfecte roman 288 pagina’s beslaat.’ Een goeie dosis zelfspot.
Incognito is een roman over mooie thema’s, zoals zelfbeschikkingsrecht, de eenzaamheid van het publieke leven en het verlangen naar iemand die écht houdt van wie je bent in plaats van wat je vertegenwoordigt, maar dan wel uitgewerkt op zijn Hollywoods: luchtig, vluchtig als de roem en uiteraard met een happy end. Prima voor een paar uurtjes zorgeloos entertainment.

Henk Rijks, Incognito
paperback, 288 blz, € 19,95
Atlas Contact, ISBN 978 90 254 3638 4


Vivian de Gier is schrijver, journalist, redacteur en schrijfcoach. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt ze met Marc Brester recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s