Weten wat er komen gaat

‘De maquettes vormen de basis voor mijn nieuwe project. Een fotoserie. Ik maak de ruimtes na die zich in mijn hoofd hebben genesteld, de vluchtruimtes noem ik ze, omdat ik er wegvlucht als het te druk wordt om me heen.’

Verstopt in haar vluchtruimtes voelt kunstenares Laura zich veilig. Zo wapent zij zich tegen de buitenwereld. Misschien probeert ze zich echter niet alleen te verschuilen voor de wereld, maar vooral ook voor zichzelf. Want al snel wordt duidelijk dat de hoofdpersoon van Strak blauw, de tweede roman van Renée van Marissing, een kwetsbare jonge vrouw is die niet erg stabiel in het leven staat. Zonder aanwijsbare oorzaak wordt Laura geplaagd door somberheid en lusteloosheid. En niet voor het eerst: ‘Dit gevoel, ik herken het, ik weet wat er komen gaat, ik kan het uittekenen. De verschillende stadia, mijn gedachten waarvan ik nu nog kan bedenken dat ze niet rationeel zijn, maar ik weet dat ik dat binnen afzienbare tijd zal zijn vergeten.’

Laura’s vorige depressie had ingrijpende gevolgen; na een periode van steeds grotere afzondering had ze zich door haar vrienden en kennissen naar ‘een intakegesprek van een of andere instantie laten schoppen’. ‘Het idee was natuurlijk geweest dat als ik daar met pilletjes in mijn mik op een stoel zou zitten, zij geen omkijken meer naar mij zouden hebben,’ denkt Laura. En dus had ze direct daarna een streep onder al haar vriendschappen gezet.

Demonen
Nu, een paar jaar verder, deelt Laura haar leven met slechts twee mensen: goede vriend Dirk en An, haar geliefde. De liefde biedt Laura een nieuwe schuilplaats en doet haar goed, maar kan niet verhinderen dat de oude demonen Laura’s kalme, overzichtelijke bestaan opnieuw bedreigen. Dag na dag krijgen de negatieve krachten haar sterker in hun greep. An en Dirk maken zich zorgen, maar kunnen de koppige Laura nauwelijks nog bereiken. De ruzies tussen de geliefden lopen steeds hoger op, en Laura besluit een tijdje op het platteland te gaan wonen om tot rust te komen.
Het ergste is nog dat Laura zelf beseft dat het misgaat, maar niet in staat is om dat tegen te houden: ‘De afgelopen dagen, dat was spielerei. Even warm worden, op stoom komen. Iets ligt op de loer om tevoorschijn te springen en mij met mes of zwaard of ieder ander wapen tegen de vlakte te werken en te roepen: “En ook nu ben ik pas begonnen!”’ De gevolgen zijn nu niet minder drastisch dan de vorige keer.

Werkelijkheid en waan
Is het mogelijk invoelbaar te maken wat er gebeurt in het hoofd en de gedachten van iemand die langzaam wegzakt in een depressie? Laat lucide gekte zich vangen in een realistische beschrijving van waangedachten? Levert dat goede en boeiende fictie op? Met Strak blauw geeft Renée van Marissing hier een overtuigend bevestigend antwoord op. De schrijfster schetst knap hoe Laura afglijdt in de donkere krochten van haar verwarde geest. Ook de lezer laat zich gemakkelijk meevoeren in Laura’s belevingswereld waarin werkelijkheid en waan steeds meer door elkaar lopen. Ondanks de pittige thematiek wordt het boek nergens zwaar, noch larmoyant. Van Marissing neemt je mee naar een fascinerende werkelijkheid waar de meesten van ons anders nooit terecht zullen komen – en dat lijkt me beslist een aanbeveling.

Renée van Marissing, Strak blauw
paperback, 192 blz, € 19,95
Atlas Contact, ISBN 978 90 204 1046 4


Vivian de Gier is schrijver, journalist, redacteur en schrijfcoach. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt ze met Marc Brester recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s