En het hondje Bobby

Dat je tegenwoordig echt niet minderjarig hoeft te zijn om te debuteren bewijst 65-plusser John Toxopeus. Na een carrière als vakbondsbestuurder besloot hij zijn pensioen nuttig te besteden en wel door het schrijven van verhalen. Na er verschillende gepubliceerd te hebben in tijdschriften als De Brakke Hond, Parmentier en natuurlijk Passionate Magazine verscheen onlangs de bundel Desnoods met harde hand bij de kleine uitgeverij De Brouwerij.

De verhalen zijn momentopnames uit het alledaagse leven van schijnbaar normale mensen: moeders, broers, schoonzoons, echtgenotes, gepensioneerde mannen, een boer, een haarkunstenaar en een schrijver – om er een paar te noemen. We maken kennis met deze mensen net op het moment dat er iets verschrikkelijk mis dreigt te gaan in hun leven. In het ene verhaal vindt de vriendin van een jonge elektricien monogamie een nogal abstract begrip, in het andere verhaal gaat een man gebukt onder de tirannie van zijn demente loeder van een schoonmoeder. In weer een ander verhaal dreigen de herinneringen aan een jeugdliefde hun tol te eisen en in meerdere verhalen ziet het er niet goed uit voor een hondje dat Bobbie heet.

Suggestie
Toxopeus is een meester in suggestie. Zo weten we niet helemaal zeker of de man zijn schoonmoeder heeft vermoord en wellicht zijn de Bobbies niet op een gruwelijke wijze aan hun eind gekomen, maar hebben ze fijne nieuwe baasjes ergens op het platteland gevonden. Bij sommige verhalen werkt deze aanpak – het niet duidelijk benoemen of uitleggen van de gebeurtenissen – beter dan bij andere. Wanneer je een verhaal twee of drie keer moet lezen om te achterhalen wie er nou precies door papegaai Jordan is aangevallen kan het nog als een leuke puzzel worden opgevat, maar als je na een vierde of vijfde lezing nog niet weet of er een lijk in de kruipruimte van de haarkunstenaar ligt begint het een beetje vervelend te worden. In de meeste verhalen is de raadselachtigheid gelukkig goed gedoseerd. Gecombineerd met bizarre situaties en een compacte, haast droge verteltoon resulteert dat in zwartkomische verhalen met twists die écht verrassen.

Toch zijn de verhalen niet alleen plotgedreven. Ze geven ook een kijkje in de kronkels van het menselijk brein: waarom handelen wij zoals wij handelen? Op deze vraag wordt uiteraard geen eenduidig antwoord gegeven en gelukkig maar. De bundel laat juist de veelvoudigheid van de mens zien. En van het hondje Bobbie.

John Toxopeus, Desnoods met harde hand
paperback, 160 blz, € 17,50
De Brouwerij, ISBN 978 90 789 0564 6


Silvana Sodde is schrijfdocent, tekstschrijver, redacteur, recensent, maar bovenal: boekenliefhebber. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s