Coming of age, maar dan met een twist

Wil de nieuwe Jomanda opstaan? Elfie, de hoofdpersoon van Elfie Tromps debuutroman Goeroe, heeft een missie. De cynische jeugd van tegenwoordig kan volgens haar best een nieuwe spirituele leider gebruiken. Eentje die gelooft in liefde en het goede. En laat het nou zo zijn dat Elfie van jongs af aan over bijzondere gaven beschikt. En bovendien in contact staat met Jomanda, haar meester spirit.

Nee, Elfie twijfelt niet, ze heeft een roeping. ‘Er is een nieuwe, frisse voorvechter nodig, die mensen weer laat geloven in de Universele Kracht. Elfie gelooft dat zij dat is, de frisse wind door de spirituele wereld waar de new age zo op zit te wachten.’

Elfie Tromp (1985) is geen onbekende in de literaire wereld, ook al is dit haar eerste roman. Ze is hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Strak, was geregeld te zien als presentatrice tijdens culturele evenementen en publiceerde eerder twee kinderboeken. Dat cv kan nu worden uitgebreid met Goeroe, een vlot geschreven verhaal over een meisje dat doorbreekt als medium.

Verlies van zekerheden
Goeroe is een typische coming of age roman, maar dan met een twist. Want Elfie is geen meisje dat vanuit het stuurloze dal van de jeugd langzaam opklimt naar het volwassen leven. Nee, Elfie weet al vanaf haar jeugd dat ze speciaal is. Dat ze andere mensen kan healen met haar spirituele krachten. Toen ze acht jaar oud was constateerde haar tante het al: ‘Jij hebt een oude ziel.’

Jammer genoeg werkt Elfie als sauspomper in Hotel New York, want een beroemd medium word je niet zomaar. Als ze dankzij een wonderbaarlijke genezing toch doorbreekt en aan een tour door Nederland begint, blijkt haar roeping langzamerhand een last te worden.

Volwassen worden, dat gaat bij Elfie gepaard met het verliezen van zekerheden. ‘Jij weet niks,’ moet Elfie op een gegeven moment aan zichzelf toegeven. ‘Niks van niemand.’

Die levensles wordt door Tromp op smakelijke wijze verteld. Goeroe is een helder geschreven roman, met een uitgebalanceerd plot en levendige personages. Vooral de relatie die Elfie onderhoudt met haar vriend Willem lijkt recht uit het leven gegrepen.

Geboren verhalenverteller
Toch is Goeroe geen roman die een verpletterende indruk achterlaat. Het lijkt wel alsof Tromp zich wat teveel liet leiden door de angst om fouten te maken. Dus zijn de zinnen helder en kort, maar word je zelden verrast door een opmerkelijke beschrijving of metafoor. De personages zijn goed uitgewerkt maar doorbreken nooit het verwachtingspatroon. En het verhaal is soms voorspelbaar, zeker op het einde, wanneer Elfie in een brief aan Jomanda de belangrijkste levenslessen opsomt die ze heeft geleerd.

Het aura van Goeroe had met wat meer durf en bravoure stralender kunnen zijn. Toch is Goeroe een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. Daarmee wordt Tromps tweede roman iets om naar uit te kijken.

Elfie Tromp, Goeroe
paperback, 255 blz, € 17,50
Lebowski Publishers /Top Notch, ISBN 978 90 488 1686 6


Bart Smout studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij is columnist voor joop.nl, schrijft recensies voor Passionate Platform en de Reactor, bezoekt rare kleine musea voor Mest Magazine en is redacteur bij Univers, de onafhankelijke universiteitskrant van Tilburg University. In 2009 verscheen zijn roman Lege Lijnen bij uitgeverij Prometheus. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s