Overtuigend inzicht in ongewone geest

In Dagen zonder Dulci treurt de zeventienjarige Sylph om haar verdwenen zus. Dulci is een jaar weg. Thuis wordt er niet meer over haar gesproken. Hun moeder heeft alle foto’s uit de albums verwijderd, hun vader komt zo min mogelijk thuis. ‘Nu Dulci verdwenen is, heb ik niemand om me op te beuren en te beschermen tegen de kille, beschuldigende droefheid die tussen mijn ouders hangt.’

Deniz Kuypers (1981) portretteert in zijn debuutroman een eenzaam en eigenzinnig meisje. Sylph kan met haar verdriet bij niemand terecht. Haar moeder praat niet met haar, maar stuurt haar naar dokter Neumann, de schoolpsycholoog. Met hem kan ze evenmin over Dulci praten. Dr. Neumann lijkt meer geïnteresseerd in Caden: Dulci’s vriendje dat enkele weken voor haar verdwijning overleed. Wat er precies met Dulci is gebeurd, wordt voor de lezer niet duidelijk, maar Sylph weet hoe het zit en dat volstaat. Dit boek beschrijft geen zoektocht naar wat en waarom, het laat zien hoe achterblijvers worstelen met de ontstane leegte. Sylph geeft vooral zichzelf prijs in het portret dat ze van Dulci schetst.

Meer dan verdriet
Je kunt niet anders dan intens medelijden voelen met Sylph, die ondanks alles een zo normaal mogelijk probeert leven te leiden, maar daarin geen medewerking vindt. Haar vriendinnen hebben haar in de steek gelaten, ze treft haar moeder dronken aan wanneer ze thuiskomt uit school, als ze vervolgens haar vader belt, is hij kortaf en krijgt ze niet de kans te zeggen wat er aan de hand is. Ze vermoedt dat hij een nieuw gezin heeft gevonden.
Tegelijkertijd is vanaf het begin voelbaar dat er met Sylph meer aan de hand is dan verdriet. Dat Sylph de zaken anders voorstelt dan ze werkelijk zijn, wordt echt duidelijk als Morten, de jongen met wie ze voorzichtig een vriendschap opbouwde, plotseling niet meer op school verschijnt. Kuypers gaat subtiel te werk, waardoor het zonde zou zijn om hier meer van de plot te onthullen. Het volstaat te zeggen dat als duidelijk wordt wat er precies met Sylph aan de hand is, zij een nog ontroerender personage blijkt dan aanvankelijk gedacht.

Waarde van verhalen
Behalve Sylphs gedachtewereld te portretteren, lijkt Kuypers ook iets over de waarde van verhalen te willen zeggen. Daartoe laat hij enkele personages een anekdote vertellen over karakters die met de plot niets van doen hebben. Zo zegt Sylphs psychiater: ‘[Dit verhaal] gaat er ook over dat je eigen leven maar één verhaal is, en dat jij in de hand hebt hoe je dat verhaal vertelt.’ Vervolgens legt hij in zes bladzijden uit waarom hij voor zijn beroep heeft gekozen. Dat is jammer, want met dergelijke anekdoten onderbreekt Kuypers de sterke stem van zijn hoofdpersoon zonder daaraan iets wezenlijks toe te voegen. Maar dit is het enige punt van kritiek op een verder zorgvuldig opgebouwde roman.
Kuypers’ stijl is koel en registrerend, soms subtiel poëtisch: ‘Ik denk aan mijn vader en Dulci, en aan hoe ons gezin uiteen is geblazen als de zaadjes van een paardenbloem, en ik vraag me af hoe we elkaar ooit weer terug kunnen vinden als we dag na dag maar door blijven vliegen en steeds verder bij elkaar vandaan raken.’
Met Dagen zonder Dulci laat Kuypers zien een veelbelovend schrijver te zijn. Hij geeft overtuigend inzicht in een ongewone geest en de daarbij onvermijdelijke eenzaamheid. Dat is een verrijking voor wie dit boek leest.

Deniz Kuypers, Dagen zonder Dulci
gebonden, 208 blz, € 17,95
Ambo, ISBN 978 90 414 2254 5


Noor van der Heijden studeerde geschiedenis en proza in Amsterdam. Zij werkt als webredacteur en tekstschrijver voor diverse culturele instellingen. Sinds 2012 schrijft zij recensies en interviews voor Passionate Platform. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s