Onvermogen

Ooit leek het leven veel in petto te hebben voor Hugo Stern, hoofdpersoon van Stern, de tweede roman van Thomas Heerma van Voss. Als 18-jarige wist Hugo niet hoe snel hij zijn bedompte ouderlijk huis moest ontvluchten; een jaar in ‘swinging London’ zou hem een man van de wereld maken. Maar voor de introverte, weinig avontuurlijk aangelegde Hugo loopt de reis uit op een grote teleurstelling. Hij slaagt er nauwelijks in contact te maken met anderen, laat staan vriendschappen aan te knopen.

Andere studenten lijken hem te mijden: ‘Halve verplichtingen werden hele excuses om niet langer met Hugo te praten.’ Als er een nieuweling op zijn deur klopt, de even zwijgzame als introverte Koreaan ‘John’, klampt Hugo zich aan hem vast. ‘Dit was wat Londen voorlopig te bieden had. Een kleine, magere Koreaan met een zak snoep.’ Na een jaar verdwijnt John echter geruisloos uit het leven van Hugo, die hem tevergeefs brieven blijft schrijven die nooit beantwoord worden.

‘Wat heeft hij verkeerd gedaan?’
Als de roman Stern begint, is Hugo Stern begin zestig en met prepensioen gestuurd door de school waar hij zijn hele leven heeft lesgegeven. Stern is iemand die niet buiten de lijntjes kleurt en zijn emoties altijd binnenhoudt, maar van de veiligheid die zijn werk en gezinsleven hem bood is niet veel meer over en zijn bestaan begint hoe langer hoe meer te wankelen. Zijn huwelijk met Merel, dat ooit zo veelbelovend begon, is al lang uitgeblust. Het verlies van een kind bij de geboorte heeft hen uit elkaar gedreven, vooral omdat Stern niet bij machte is om te praten over zijn gevoelens – en dat trouwens ook niet wil. Merel daarentegen wil het er wel over hebben en publiceert zelfs een boek over hun leven, of beter gezegd: Sterns leven.

Met zijn 18-jarige zoon Bram, van wie Stern veel houdt maar voor wie hij zich tegelijkertijd schaamt, kan hij maar geen innige band opbouwen – het zou echter zonde zijn om te veel weg te geven over het hoe en waarom. In elk geval wil Bram net als Hugo destijds vooral weg, naar het buitenland. Stern begrijpt daar niets van en kan Brams vertrek niet verkroppen. Na alle omeletten die hij voor Bram heeft gebakken, elke ochtend opnieuw, voelt hij zich aan de kant gezet. ‘De balans is opgemaakt, Stern wordt overbodig verklaard. Wat heeft hij verkeerd gedaan, op welke momenten liet hij het afweten?’

Onbuigzaam
Met een zestiger als hoofdpersoon en een bepaald niet doorsnee onderwerp heeft de auteur zich er voor zijn tweede roman bepaald niet makkelijk van afgemaakt. De 23-jarige Heerma van Voss weet zijn protagonist overtuigend, haast iconisch neer te zetten. Hugo Stern is een tamelijk contactgestoorde binnenvetter, met een eveneens contactgestoorde binnenvetter als zoon. Waar de vader vlucht in zijn ordners met schoolaantekeningen, poogt de zoon te verdwijnen in computerspelletjes. In zijn onbeholpen pogingen om dichter bij Bram te komen en zijn onvermogen om te kunnen omgaan met verandering en teleurstelling is Stern (wat in het Engels ‘onbuigzaam’ betekent) een tragische maar tegelijkertijd sympathieke figuur. Prachtig is de slotscène op Schiphol, als Bram het vliegtuig gaat nemen en Stern van een afstandje zijn zoon en vrouw gadeslaat. Ze kijken verontrust om zich heen maar zien hem niet, terwijl Stern niet in staat is naar hen toe te lopen om afscheid te nemen van Bram. Stern is een sterke en soepel geschreven roman, die laat zien dat er van Thomas Heerma van Voss nog veel te verwachten valt.

Thomas Heerma van Voss, Stern
paperback, 220 blz, € 16,90
Thomas Rap, ISBN 978 94 004 0036 8


Vivian de Gier is schrijver, journalist, redacteur en schrijfcoach. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt ze met Marc Brester recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s