Jeroom moet meer gelezen worden

Opgelet: er is een nieuwe Jeroom uit. De Vlaams geestelijk vader van figuren met namen als Tettenman, Reetman en Het Debiele Ei, heeft stripjes met Ridder Bauknecht gebundeld in het 32-pagina’s tellende Ridder Bauknecht: Te lui voor 3D. De ridder is geïnspireerd op het legendarische personage Rode Ridder, gecreëerd door Willy Vandersteen.

Centraal in die stripreeks die zich in de Middeleeuwen afspeelt staat Johan de Rode Ridder, de universele held. Ridder Bauknecht echter is de antiheld, die samen met zijn trouwe metgezellen Frans de Dode Ridder en Merlijn de tovenaar diverse absurdistische avonturen beleeft.

Doolhof
De reeks begon in Humo, waarbij er gebruik werd gemaakt van de originele tekeningen, maar met andere teksten. Die oude tekeningen staan helaas niet in deze bundel. Jeroom had zich de stijl snel aangemeten en zo kwam het dat hij Bauknecht geheel eigen avonturen laat beleven. Puur absurdistische verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar toch bijzonder geestig blijven. Alleen al door de diverse mimieken die hij aan zijn personages geeft.
Om toch te proberen wat van de onnavolgbare humor van Jeroom over te brengen, twee voorbeelden. In het eerste is Bauknecht in handen gevallen van Valco, de genadeloze koning van de woestijn. Valco licht Bauknecht met verwoestende rode ogen in dat hij als straf naar het doolhof des doods wordt gestuurd. ‘Bauknecht is verstijfd van schrik als hij naar de ingang van het doolhof wordt gebracht…’ Vervolgens loopt Bauknecht recht door het doolhof ‘en wegvlucht als vrij man!’ Valco roept met boze blik uit: ‘Breng mij de ontwerper van het doolhof!’ Als laatste plaatje zien we een lief klein jongetje in tuinbroekpak met een knuffelkonijn bedremmeld kijken. Het tweede voorbeeld is de afsluiter van het boek, waar Bauknecht dadels aan het kopen is bij een Marokkaanse handelaar, als hij plots Merlijn hoort roepen: ‘Aanschouw het zwaard van Excalibur! Wie dit zwaard uit de steen trekt is de rechtmatige koning van het koninkrijk.’ Bauknecht probeert natuurlijk uit alle macht het zwaard los te trekken, maar het lukt hem niet. De Marokkaanse handelaar steekt een handje toe en het lukt hem binnen een seconde. ‘Alstoeblieft ridder! Welke gekkerd steekt noe zwaard in steen?’ Merlijn kijkt boos en belt met de politie dat hij graag melding maakt van een gewapende Marokkaan. Op het laatste plaatje zien we de Marokkaanse handelaar geboeid afgevoerd worden door twee politieagenten.

Verzameld werk
Absurdistischer dan dit bestaat niet. Het biermerk Heineken is vaak de pineut (‘niet om aan te zien’) en de seksistische en racistische grappen vliegen je om de oren. De timing van Jeroom is perfect, op precies het juiste ogenblik slaat hij altijd toe, wanneer je het toch niet verwacht. Een gemis is de aanwezigheid van Frans de Dode Ridder, aan wie het boek wel is opgedragen en het is hier en daar een beetje te Vlaams. Zo begint de aversie tegen Heineken tegen Bauknecht te werken. En 32 pagina’s voor een boek met deze prijs, dat is te weinig. Jeroom heeft humor en moet méér gelezen worden. Een verzameld werk was dan ook op zijn plaats geweest. Nu moet iedereen het doen met de website van Humo, waar 25 webpagina’s lang diverse gags te zien zijn van Jeroom. Surfen maar.

Jeroom, Ridder Bauknecht: Te lui voor 3D
hardcover, 32 blz, € 19,95
Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6860 9


Coen Geertsema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s