Managementassistent op kantoor 

Tegen de achtergrond van een verwurgende atmosfeer op een kantoor ontrolt zich de debuutroman Verloren maandagvan Valerie Eyckmans. Hoofdpersoon Eva is er begonnen aan haar zoveelste interim-baan, dit keer als managementassistent. Ze is opgeleid tot juriste, maar heeft een weg van twaalf ambachten en dertien ongelukken achter de rug, waarbij ze steevast zelf mogelijkheden op enig toekomstperspectief om zeep heeft geholpen – ze is recalcitrant tot op het bot.

Haar opportunistische moeder had haar het liefst in een gespreid bedje terecht zien komen als juriste op kantoor bij haar stiefvader Paul. Die baan heeft ze categorisch geweigerd, maar van het gespreide bed maakt ze op een gegeven moment gretig gebruik. Een genetisch bepaalde afwijking, zo lijkt het – moeder werd eerder namelijk aangetroffen tussen de lakens met een man waar Eva mee samen was. En aldus is de toon gezet.

Volleerd intrigante
Op de werkplek waar de roman zich afspeelt, zijn de omgangsvormen bij het absurde af uitvergroot in hun lamlendigheid. Een perfecte arena voor intriges, foute oneliners en karikaturale stereotypen. Aan het eind van de roman richt het hoofd personeelszaken – de heer de Moor, die door Eva consequent ‘de neuskeutel’ wordt genoemd – zich in een bloedeloze nieuwjaarstoespraak tot zijn ‘onderdanen’. Hij zal het kort houden, ‘zodat de eerste maandag van het nieuwe jaar geen verloren maandag wordt’. Niemand van de aanwezigen is geïnteresseerd in de boodschap, maar dan gebeurt er iets ontluisterends…

Liever dan het aannemelijke carrièrepad te bewandelen, heeft Eva, die inmiddels de dertig is gepasseerd, evenveel wisselende banen als contacten. Als een volleerd intrigante manipuleert en gebruikt zij iedereen om zich heen, zowel privé als zakelijk, waarbij drank en cocaïne in ruime mate voeding geven aan haar verknipte, maar creatieve geest. Ze speelt overal een spel dat tot even pijnlijke als hilarische taferelen leidt, en dat de geforceerde groepsdynamiek van haar werk- en leefomgeving flink overhoop gooit.

Tijdens een pizzalunch bijvoorbeeld blijft een collega met een glutenallergie bijna in een anafylactische shock ten gevolge van een door Eva opzettelijk verwarde bestelling en later wordt een zalmterrine van een collega door haar alvast aangevreten waarmee ze de tekst ‘Prettig Kerstfeest’ verandert in ‘Slettig Kerstfeest’. Zelf werkt Eva eigenlijk nauwelijks en al het werk dat haar gevraagd wordt te doen schuift zij op slinkse wijze af naar haar collega Leen, die bijkans bezwijkt onder de last. En als de man van de salarisadministratie dezelfde blijkt te zijn als degene naast wie Eva, na een zwaar benevelde nacht, wakker werd, chanteert ze hem en dwingt een salarisverhoging af. Ze is een vrouw die altijd en overal ongeremd doet en zegt wat ze wil, hetgeen trouwens niet bepaald de beste remedie tegen eenzaamheid blijkt te zijn.

Opportunisme
Eyckmans, die in het verleden onder meer als columniste voor Flair werkzaam was, en als journaliste interviews en reportages voor onder meer Feeling, Nina en Elle schreef, heeft met Verloren maandag een luchtig, vermakelijk boek afgeleverd, dat ons een onplezierig maar helaas herkenbaar mensbeeld presenteert. Dat juist het vrouwelijke hoofdpersonage volstrekt lak heeft aan fatsoen – ze zet zelfs seksuele intimidatie in – maakt het boek interessant genoeg om niet slechts als chicklit te worden afgedaan. Daarvoor is het te veel een aanklacht tegen de hypocrisie en het opportunisme van de menselijke soort. Uiteindelijk zit er voor Eva weinig anders op dan terug te komen op eerdere voornemens en volwassen te worden. ‘Het mag tenslotte geen verloren maandag worden.’

Valerie Eyckmans, Verloren maandag
paperback, 192 blz, € 17,50
Podium, ISBN 978 94 6001 175 7


Marc Brester is fotograaf, schrijver en recensent. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt hij met Vivian de Gier recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s