Afdwalende gedachten naar de jaren negentig

De nacht van Lolita is het tweede boek van Rob Waumans, wiens eerste boek Als je de stad binnenrijdt op de longlist van de Academica Literatuurprijs 2012 stond. Waumans verkreeg enige publiciteit door te proberen in het Guinness Book of Records te komen met de kortste boektrailer ooit (wees snel, hij duurt 1 seconde).

Getormenteerd schrijver
Luc Frantzen is een getormenteerd schrijver: hij woont onder een vrouw die bijna elke avond schreeuwseks heeft met diverse mannen en hij werkt al een tijdje moeizaam aan zijn debuut De nacht van Lolita, maar hij vindt slechts voldoening in het café. Met zijn kroegvrienden, volkszanger Meijer en geslaagd auteur Arthur, drinkt hij bier en vooral met de laatste heeft hij oeverloze gesprekken, waarbij het Arthur is die de meeste onzin uitkraamt. Ondertussen slaagt hij er niet in om zijn roman af te schrijven, omdat zijn gedachtes uitgaan naar vroeger. Naar zijn grote liefde Lou, die hij de eerste twee jaar in zijn schooltijd niet heeft durven aankijken, waarna de liefde toch ontlook. Met ruige seks en liefkozingen over en weer. Lou was een alternatief meisje met een voorliefde voor de muziek van Nirvana en The Cure, lang voordat ze bekend werden. Het ging uit tijdens een zomervakantie, maar Luc heeft haar nooit kunnen vergeten. Hij hield wel een liefde voor dergelijke muziek en gaat dan ook graag naar Pinkpop voor Rage Against the Machine en The Smashing Pumpkins.
In hun studententijd kwamen ze elkaar nog een keer tegen en begonnen ze weer een romance, maar ook dat liep op niets uit. Hij woonde als student samen met Dennis, die verhalen schreef en die publiceerde. Luc kwam daar pas achter toen Dennis een ongeluk kreeg en overleed. Zijn gedachtes gaan ook uit naar zijn jeugd, hij groeide op met een vader die zijn moeder sloeg, waar hijzelf zo veel fijne gevoelens voor heeft. De mooiste momenten beleefden ze samen als zijn vader op spoorzoektocht ging met zijn gps. Ze zeiden niet zo veel tegen elkaar en Luc leek niet te begrijpen waarom zijn vader aan deze hobby plezier beleefde. Omdat Luc, tijdens al deze overdenkingen, zijn voorschot er in de kroeg doorheen jaagt, gaat hij op zoek naar een baantje en vindt deze als glazenwasser.

Tijdsbeeld
Het ziet er uitzichtloos uit voor Luc: eigenlijk wil hij net zo goed schrijven als Dennis destijds deed, maar door zijn gedachtes aan vroeger komt er niks van, met een finale waarin Luc uitgenodigd is door Arthur voor een feest dat ter ere van Meijer wordt gegeven in Carré, en waar hij de grote Anna Drijver niet herkent, maar wel door haar geïntrigeerd raakt.
Het is de stijl van Waumans die dit een vermakelijk boek maakt, met de verhaallijn over de mooie aantrekkelijke Lou als onderdeel om telkens naar uit te kijken. Later ook zijn baan als glazenwasser, waarbij hij telkens in het ootje wordt genomen door zijn shagrokende baas. Met korte zinnen weet Waumans de jeugd van de hoofdpersoon mooi te raken, en daarbij een tijdsbeeld te geven. Er zitten eindeloos veel verwijzingen in, zoals naar Arthur Japin – de kroegvriend Arthur – die telkens een beetje blasé overkomt. Maar ook naar Twin Peaks en liedjes uit de jaren negentig, zoals ‘Twist In My Sobriety’ van Tanita Tikaram. Dennis debuteert in De Brakke Hond en laat dat nou net het tijdschrift zijn, waarin ook Rob Waumans is gedebuteerd. Helaas is De nacht van Lolita niet een boek dat beklijft, je aan het denken zet. Daarvoor is de invalshoek van getormenteerd schrijver met jeugdherinneringen te gemakkelijk gekozen. Het is een lekker tussendoortje en als Rob Waumans het zichzelf voor zijn volgende boek iets moeilijker maakt, is dat wel iets om naar uit te kijken.

Rob Waumans, De nacht van Lolita
paperback, 224 blz, € 19,95
Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4155 5


Coen Geertsema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s