Voor altijd op het schoolplein

Ellende opdienen als een luchtige taart, dat kan Hanneke Hendrix als geen ander. Twee jaar geleden debuteerde de Nijmeegse schrijfster met De verjaardagen, een roman over de getroebleerde pubers Boris en Lies, die opviel door de goedgehumeurde en vlotte toon. Hendrix’ debuut werd genomineerd voor de Academia Literatuurprijs, de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en de Vrouw & Kultuur Debuutprijs. Voor haar hoorspelbewerking van Ernest van der Kwasts Mama Tandoori mocht Hendrix in 2012 de Prix Italia in ontvangst nemen. En nu is daar de opvolger van het debuut, De dyslectische-hartenclub, een onvervalste roadnovel door het Hollandse polderlandschap.

Ontploffende tankstations
Geen pubers in de hoofdrol dit keer, maar drie vrouwen die elkaar niet kennen en terechtkomen op de bewaakte afdeling van een ziekenhuis. Anna, de verteller, heeft geen idee wie haar kamergenoten zijn. De een heet Vandersteen, een spichtige vrouw op leeftijd, de ander heet toevallig ook Anna en is ernstig verbrand. De vrouwen hebben verschrikkelijke dingen op hun geweten, maar er zijn hen ook verschrikkelijke dingen aangedaan. Langzaam nemen ze elkaar in vertrouwen. Geheimen komen bovendrijven. Dat leidt niet tot sentimenteel gejammer. Hendrix houdt de vaart in het verhaal met vermakelijke dialogen en spitsvondige observaties die wars zijn van tranentrekkerij.
Een kleine zeventig pagina’s heeft Hendrix nodig om de vrouwen nader tot elkaar te brengen; daarna explodeert de roman recht in je gezicht. Een ontsnapping waarbij de bewaker wordt gedood leidt tot een wilde vlucht door Nederland, vol groteske achtervolgingen en ontploffingen. De dyslectische-hartenclub blijkt een vrolijke literaire vermenging van de films Natural Born Killers en Thelma & Louise. Tankstations ontploffen, sirenes loeien en ondertussen lijken de dames zich prima te vermaken. Ze steken er zelfs regelmatig een jointje bij op. Maar tot een happy end leidt de vlucht niet, ondanks de inspanningen van een heel legioen truckers dat de drie vrouwen goed gezind is.

Iets moois uit de teringzooi halen
Door de cartooneske actiescènes en het strakke plot lijkt De dyslectische-hartenclub een boek dat vooral is geschreven ter vermaak. Mocht dat Hendrix’ enige doel zijn geweest, dan is ze daar rijkelijk in geslaagd. Deze roman lezen is als wodka in je ogen druppelen: een instant kick. Maar onder de felgekleurde oppervlakte sluimert een donker wereldbeeld. ‘De weg naar de hel is geplaveid met vreselijke mensen, met mensen die je aankijken en je arm pakken en glimlachen,’ schrijft Hendrix.
In De dyslectische-hartenclub is het leven een doelloze chaos. Wanneer de drie vrouwen nog in het ziekenhuis liggen, zegt Vandersteen: ‘Mensen denken dat er een groot plan is, dat zodra je verder op de ladder komt, dat er dan mensen zijn die weten wat ze doen. Maar dat is niet zo en dat is nou juist het beangstigende. De mensen met de macht hebben ook niet echt een plan. We blijven voor altijd op het schoolplein.’
Die wijsheid van Vandersteen resoneert het hele boek lang mee. Alleen weigeren de auteur en haar personages bij de pakken neer te zitten. Waar het om gaat, lijkt Hendrix te willen zeggen, is dat je de chaos accepteert en er toch van weet te genieten. Dat je iets moois uit de teringzooi trekt. Met De dyslectische-hartenclub is Hendrix ook daarin rijkelijk geslaagd.


Bart Smout studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij is columnist voor joop.nl, schrijft recensies voor Passionate Platform en de Reactor, bezoekt rare kleine musea voor Mest Magazine en is redacteur bij Univers, de onafhankelijke universiteitskrant van Tilburg University. In 2009 verscheen zijn roman Lege Lijnen bij uitgeverij Prometheus. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s