Knock-out na de eerste ronde

Om maar meteen met de deur in huis te vallen – dat doet de schrijver namelijk zelf ook, of beter gezegd, die smijt ‘m erin –: wat een prachtig, heftig, ontroerend, meeslepend boek heeft Alex Boogers afgeleverd met Alleen met de goden. Maakte hij twee jaar geleden diepe indruk met de subtiele, ontroerende novelle Wanneer de mieren schreeuwen, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Rotterdamse jongen Sedar Soares, die werd doodgeschoten vanwege het gooien van een sneeuwbal, nu maakt hij nog veel diepere indruk met een vuistdikke roman die dan wel niet heel subtiel is, maar waar de noodzaak vanaf spat. Een boek waarin al zijn eerdere werk samenkomt. Een boek dat je verbluft achterlaat.

Vader achter slot en grendel
Alleen met de goden is een coming-of-age-roman van een jongen die opgroeit in een slecht milieu. In een plaats onder de rook van Rotterdam, in een achterstandswijk, groeit Aaron Bachman op bij een verbitterde, agressieve moeder die hem elke dag de huid volscheldt, en een alcoholistische vader die als vrachtwagenchauffeur de eindjes aan elkaar probeert te knopen.
Hij is nog maar elf jaar als zijn vader, Leen Bachman, op een avond een man in de deuropening bewusteloos slaat. Of beter gezegd: hij is dood. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar Leen verdwijnt achter slot en grendel en kwijnt langzaam weg in de nor. Zonder geld en zonder al te veel hulp – familieleden laten het hierna afweten – moeten moeder en zoon het zien te redden. Maar moeder haat haar zoon en verwijt hem al haar ellende. Ze kookt niet, rookt zich een ongeluk en spuwt haar gal op elk mogelijk moment.
Aaron verdient een paar centen in een asiel, zodat hij af en toe een babi pangang met rijst kan kopen. Hij en zijn al even ongelukkige buurmeisje Olivia en haar (homoseksuele) broer Ronald – wier agressieve vader hun moeder het huis doormept – zoeken troost en vooral vergetelheid bij elkaar.

Onverklaarbare drift om te schrijven
Wie voor een dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden – dat krijgt Aaron dag in dag uit ingepeperd: thuis, op school, overal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij vriendschap sluit met pitbull Otis, die door Aarons vriendschap opbloeit en zijn zachtaardige karakter toont. Tot het moment waarop Aaron op straat in elkaar geslagen wordt en Otis hem wil beschermen, met het noodlottige gevolg dat de hond wordt afgemaakt. Een hartverscheurende scène.
Ook Aaron ontmoet een paar mensen die in hem geloven: zijn leraar Martin Broere, die hem aanmoedigt iets te gaan doen met die obsessieve, onverklaarbare drift om te schrijven; kickbockstrainer Arturo, die hem stimuleert te gaan leren en zijn opleiding te bekostigen door kickbokswedstrijden.
Maar hoe hoger je stijgt, des te dieper je valt.

Gevoeligheid omarmen
Alleen met de goden is een rauw verhaal over een eigenlijk heel gevoelige jongen die zijn weg moet vinden in een harde, nietsontziende omgeving. Niet omdat de mensen slecht zijn en het allemaal zo slecht bedoelen, maar omdat ze niet beter weten, of kunnen, en fouten maken die hun duur komen te staan en niet weten hoe om te gaan met de pijn die dat teweegbrengt. Een omgeving waarin liefde een luxegoed is, slechts weggelegd voor de welgestelden.
Alex Boogers schreef het als een bezetene, zoals al zijn boeken. Meer dan vijfhonderd pagina’s in drie maanden tijd. Hij sméét het op papier, en het is precies die urgentie die zijn werk zo oorspronkelijk, ongepolijst en waarachtig maakt. In een bedwelmend ritme van korte hoofdstukken sleurt hij je aan je haren mee door het verhaal, terwijl de ene punch na de andere low kick wordt uitgedeeld en bloed zich vermengt met snot en tranen.
Misschien is de roman literair gezien niet perfect: de ontknoping is nauwelijks een verrassing, soms zijn verklaringen nogal expliciet, of metaforen wel erg recht voor zijn raap. Maar dat doet niet ter zake. Want het verhaal, op het leven van de schrijver zelf gebaseerd, is wáár en dat voel je. Nog elke dag groeien er jongens als Aaron op in omstandigheden waarbij vergeleken een asielhond een paradijselijk leven heeft. Dat je daarboven uit kunt stijgen door niet je gevoeligheid weg te duwen, maar juist te omarmen en ontwikkelen, laat Boogers zien in deze indrukwekkende en ontroerende roman.

Alleen met de goden is verschenen bij uitgeverij Podium, € 19,95, ISBN 978 90 575 9711 4

Vivian de Gier is schrijver, journalist, redacteur en schrijfcoach. Onder de naam A•Quattro•Mani maakt ze met Marc Brester recensies, literaire interviews en (reis)reportages door heel Europa, in tekst én beeld. Ook schrijven ze korte verhalen, novellen en biografieën. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s