Recht van terugkeer

Het zal niemand zijn ontgaan dat er deze zomer een nieuwe roman van Harper Lee, schrijfster van de klassieker To Kill A Mockingbird, is verschenen.

Go, Set A Watchman
, hoewel eerder geschreven dan haar voorganger (en misschien nog wel belangrijker: niet rijp voor publicatie bevonden), is een vervolg op het verhaal van advocaat Atticus Finch in het slaperige stadje Maycomb. Na enkele controversiële berichten – Lee zou zelf niet gezond genoeg zijn om de publicatie goed te keuren en morele held Finch blijkt zich in het ‘nieuwe’ verhaal aan te hebben gesloten bij de KKK – meldt de website van The Guardian dat een boekhandel in Michigan heeft besloten om klanten die niet tevreden zijn met de roman hun aankoopbedrag terug te geven.

Afgezien van de redenen die de eigenaar van Brilliant Books geeft voor deze actie, (klanten zijn zich niet bewust van de publicatiegeschiedenis, denken dat het een zuiver vervolg is, etc.) ben ik benieuwd naar de achterliggende vraag: mag je een boek terugbrengen als je na het lezen ontevreden bent? Kan het met een roman zijn als met een kledingstuk, dat als het toch niet past het terug gebracht mag worden? Als we de fysieke verandering in het boek daarbij achterwege laten – er zal altijd een krasje op de kaft komen, een streep in de rug – en ons een oprecht teleurgestelde klant voorstellen, wat is er dan uiteindelijk nog op tegen?

Een roman heeft het recht om teleur te stellen. Het is niet een boeket waarvan je mag verwachten dat het een week blijft staan. Als boekhandels rekening gaan houden met ongeïnformeerde klanten dan is het einde zoek.


Robin Kramer (1990) is schrijver en boekverkoper. Hij schreef voor verschillende literaire tijdschriften en platforms, waaronder De Titaan, Boekblad, De Optimist, hard//hoofd en The Daily Indie. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s