Alle verhalen zijn fantastisch

Afgelopen maandag was het de geboortedag van de inmiddels overleden, Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges. Een mooi moment om zijn interview in The Paris Review, onderdeel van de serie The Art Of Fiction, er nog eens bij te pakken.

In dat interview zegt Borges een aantal rake dingen over heldendom, bijgeloof en de lezer, maar wat ik bij het teruglezen vooral interessant vond waren zijn opmerkingen over het fantastische in fictie. Daarbij haalt hij Joseph Conrad aan, over wie hij zegt: ‘He wrote—and that struck me because I write fantastic stories myself—that to deliberately write a fantastic story was not to feel that the whole universe is fantastic and mysterious; nor that it meant a lack of sensibility for a person to sit down and write something deliberately fantastic. Conrad thought that when one wrote, even in a realistic way, about the world, one was writing a fantastic story because the world itself is fantastic and unfathomable and mysterious.’

Fantastische verhalen worden vaak als opzettelijk gezien, en om die reden verguisd of geprezen. Ik ben daar zelf ook schuldig aan. Eén van mijn meest vervelende stokpaardjes in gesprekken over literatuur is het bagatelliseren van magisch realistische schrijvers als Marquez en Murakami. Dat is niet magisch realisme, zeg ik dan, maar realistische magie. Maar als ik de lijn volg van Conrad en Borges, moet ik toegeven dat veel verhalen en romans ten onrechte in het hoekje van genre fiction worden geplaatst. Misschien is het zo dat genres niet bestaan, dat literatuur uiteindelijk genreloos is omdat de wereld genreloos is en dat alles wat er ooit is geschreven uiteindelijk fantastische verhalen zijn.


Robin Kramer (1990) is schrijver en boekverkoper. Hij schreef voor verschillende literaire tijdschriften en platforms, waaronder De Titaan, Boekblad, De Optimist, hard//hoofd en The Daily Indie. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s