In de echte wereld

Relletje bij The Guardian afgelopen maand: recensent Jonathan Jones publiceerde een artikel waarin hij de obsessie met middelmatige schrijvers, het voorbeeld dat hij kiest is de onlangs overleden Terry Pratchett, een ‘very disturbing cultural phenomenon’ noemt.

Jones haalde zich heel wat kritiek op de hals, zeker omdat hij aangaf nog nooit iets van Pratchett te hebben gelezen. Dat heeft hij inmiddels gedaan en, hoewel hij hier en daar een voorzichtig compliment geeft, blijft zijn standpunt onveranderd. ‘In the real world, as opposed to the Discworld, people have complexities. A whole art form has evolved to explore them. It’s called the novel.’ Schrijft hij.

Daarmee raakt Jones de alom vertegenwoordigde consensus als het om de roman gaat. De karakters moeten diepte hebben, van vlees en bloed zijn, het liefst uitgewerkt in een uitgebreid achtergrondverhaal met psychologische diepgang. Je leest het ook in de boekenbijlages: hoe goed je stijl ook mag zijn en hoe inventief je ook omgaat met je structuur, als je karakters van karton zijn (een geliefde metafoor) dan kost je dat sterren of ballen. Ik lees persoonlijk niet om te ontdekken wat een trauma met je leven doet, of om opgesloten te worden in het hoofd van een personage – ik denk dat ik me bij beiden zonder de hulp van literatuur een aardige voorstelling maken (of ik heb zoveel gelezen dat ik niet doorheb dat die aardige voorstelling juist door literatuur komt). Maar goed. Het punt dat ik wil maken is dat de perfecte roman natuurlijk over uitgeronde karakters beschikt die in virtuoos en uitdagend proza worden opgetekend, maar als dat laatste ontbreekt, dan kun je je verhaal wat mij betreft net zo goed op een verjaardag vertellen.


Robin Kramer (1990) is schrijver en boekverkoper. Hij schreef voor verschillende literaire tijdschriften en platforms, waaronder De Titaan, Boekblad, De Optimist, hard//hoofd en The Daily Indie. Lees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s