Te weinig tijd om te lezen?

Te vaak hoor je dat mensen geen tijd hebben om te lezen. Ze willen zo graag, maar kunnen er echt geen tijd voor maken. Voor alle mensen die ‘te druk’ gebruiken als smoes om niet met je neus in een boek te hoeven duiken, organiseert de Bored to Death book club aanstaande zondagmiddag, op 27 september, een Read Inn in stilte-café Adem Inn in Rotterdam, inclusief workshop ‘How To Talk About Books You Haven’t Read’.

Adem Inn zorgt voor een geweldig, stille ruimte waarin niets je afleidt en je je volledige aandacht kan schenken aan dat geweldige boek dat al jaren in je kast staat. Onder het genot van een kop koffie of thee kan je je verstoppen in een leeshoekje en verdwijnen in een goed boek.

Ben je bang dat één middag ongestoord lezen niet voldoende is om de schade in te halen, dan kun je voorafgaand aan de Read Inn deelnemen aan de workshop ‘How To Talk About Books You Haven’t Read’. Irene van der Linden zal je leren hoe je kan doen alsof je literatuurwetenschappen hebt gestudeerd en alle belangrijke klassiekers hebt gelezen. Ze zorgt er voor dat je je literaire mannetje kan staan in elk gesprek en dat niemand erachter komt dat je boekenkast meer decoratie is dan een echte hobby. Vandaag geeft ze alvast een voorproefje:

Hoe te praten over boeken die je niet gelezen hebt

Laten we eerlijk zijn: tegenwoordig zijn wij voornamelijk bezig met indruk maken op anderen. Dit doen we door het plaatsen van exotische vakantiefoto’s op Facebook, het instagrammen van glutenvrije avocadobrownies (#foodporn) en het bezoeken van elk muziekfestival onder de zon. Als we niet bezig zijn met onze innovatieve nieuwe start-up tenminste. Onze vrije tijd brengen wij door in filmhuizen of espressobars, nippend aan een slow coffee, terwijl we nonchalant door de nieuwste Houellebecq bladeren. In werkelijkheid zit iedereen natuurlijk gewoon de hele dag op z’n werk, waarschijnlijk ergens op een klantenservice. Daar doen we net genoeg ons best om niet ontslagen te worden en ’s avonds liggen we met onze hand in een zak chips Boer zoekt vrouw te kijken.

Prima natuurlijk, maar wat nu als je onverhoopt in een situatie belandt waarin je gevraagd wordt iets te vertellen over je favoriete klassieker, of welk boek van de Man Booker Prize shortlist je het beste vond? Kortom, wat nu als je onvoorbereid zinnige dingen over literatuur moet zeggen? Om niet door de mand te vallen is het handig om te weten hoe je jezelf zo goed mogelijk uit dergelijke benarde situaties kan praten. Dit ga ik je vertellen met behulp van Pierre Bayards handige essay Hoe te praten over boeken die je niet gelezen hebt.

Lezen is verspilde moeite

Wat je ook doet, verspil je tijd niet met lezen. Lezen voor je plezier is natuurlijk van harte aan te bevelen, maar als je een boek leest puur met het doel om er over te kunnen ouwehoeren dan kun je het net zo goed laten. Wanneer je een boek leest, lees je dit namelijk met in het achterhoofd alles wat je daarvoor ooit gelezen, gezien, gedacht en ervaren hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw persoonlijke perceptie van het werk nooit hetzelfde zal zijn als die van een andere lezer. Daarnaast ben je tijdens het lezen van een boek al bezig te vergeten wat je hebt gelezen. De discussie die volgt, staat dus mijlenver af van de daadwerkelijke inhoud van het boek. Dit gegeven is de basis voor de strategie van de niet-lezer.

Dring je eigen ideeën op

Gezien het feit dat niemand zich precies herinnert waar het boek in kwestie over gaat, kun je als niet-lezer makkelijk je eigen ideeën opdringen aan je gesprekspartners. Het boek en de inhoud zijn in het gesprek immers van ondergeschikt belang. Wat telt is jouw mening en hoe je die het beste op de ander over kan brengen. Doe dit met een hoop bluf en een flinke dosis zelfvertrouwen. Mocht je een autoriteit zijn op literair gebied dan zal het aanzienlijk makkelijker zijn om je gesprekspartner omver te praten. Ben je dit niet, dan is het handig om ruwweg te weten waar het betreffende boek over gaat. Zorg dus dat je even de boekenbijlage hebt doorgebladerd of een recensie hebt gescand.

Wees een stoomwals

Het risico dat je door de mand valt is groot. Wat als de ander irritant goed belezen is en dus direct doorziet dat je staat te liegen? Deze gedachte kan verlammend werken en het belangrijke zelfvertrouwen om zeep helpen. Het is daarom van groot belang dat je het idee van je afzet dat de ander ook maar enige kennis van zaken heeft. Wees dus een stoomwals en maak je gesprekspartner en zijn niet ter zake doende mening met de grond gelijk.

Verander van onderwerp

Een gesprek over boeken gaat zelden over slechts één werk. Het bespreken van het ene boek is meestal een middel om een gesprek naar een bepaald niveau te tillen, waarin boeken, films en andere kunstuitingen de revue passeren. Ook hier liggen dus weer kansen voor de niet-lezer. Merk je dat je verstrikt raakt in je eigen web van leugens, begin dan snel over iets anders. Liegen gaat het beste als je dicht bij de waarheid blijft; je komt dan immers oprecht en geloofwaardig over. Zorg er dus voor dat je gespreksonderwerpen kiest die dicht bij jezelf liggen. Het is aan te raden om sowieso een aantal onderwerpen paraat te hebben waar je makkelijk over praat.

Onthoud, oefening baart kunst. Werk jezelf dus gewoon een aantal keer in de nesten op bijvoorbeeld een netwerkborrel en probeer je uit de situatie te praten. Lukt dit niet, dan is er geen man overboord want je kent deze mensen toch niet. Heb je genoeg zelfvertrouwen, dan kun je je kunsten bij vrienden en bekenden gaan vertonen. Geen zin in al dit gedoe? Ga dan op zoek naar minder pretentieuze vrienden met wie je gewoon over Yvon Jaspers d’r nieuwe kaplaarzen kan kletsen.

Bored to Death book club is opgericht door twee zussen met een voorliefde voor Engelse literatuur. Twee keer per maand organiseren ze een book club, een voor volwassenen en een voor Young Adults, waarbij de nieuwe en onbekende boeken besproken worden. Hiernaast organiseren ze nog andere literaire evenementen in Rotterdam, schrijven ze over de nieuwste boeken op hun website en laten ze twee hutkoffers vol boeken zwerven door de stad.


Irene van der Linden (1986) is Neerlandicus en werkt als freelance schrijver. Verteller van slechte grappen en verhalen zonder kop noch staart. Je kunt haar vinden in Rotterdam, waar ze nieuwe stadsbewoners Nederlands leert door met ze op terrasjes te hangen. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s