Only Mulisch

Door: Robin Kramer ♦ Beeld: Paul Levitton

Afgelopen week stonden er in zowel het NRC Handelsblad als de Volkskrant een recensie over de postume roman van Harry Mulisch, De ontdekking van Moskou. Arjen Fortuin gaf het boek drie ballen, Arjan Peters één ster.

‘Wat we in handen hebben, is een onvoltooid verhaal over een schrijver die bezig was met een verhaal over een schrijver die bezig was, et cetera, en dan met allerhande commentaar en voetnoten van de onbetrouwbare bezorgers van de tekst, die ontdaan van alle ruis zou zijn gegaan over een schrijver die stuit op een interessant gegeven,’ schrijft Peters, die aangeeft dat er twee leesbare pagina’s in de roman staan. Fortuin is milder, maar zegt misselijk te worden van de gelaagdheid: ‘Mulisch’ enthousiasme over al zijn vertellagen is begrijpelijk, maar van al te veel Droste wordt een mens misselijk. Het boek bevat een schat aan Mulischiana, maar mist de verhalende kracht om die ook over te brengen.’

Ik had ooit een romanidee over een geheime organisatie die postume publicaties verzorgt. Als een auteur overlijdt, zoekt de organisatie een expert om de schrijfstijl zo goed mogelijk na te bootsen om het daarna aan te bieden bij de nabestaanden. Dat dit voor Harry Mulisch een bijna onmogelijke opgave zou zijn, blijkt uit de ogenschijnlijke verdeeldheid over De ontdekking van Moskou. Ik vind het wel wat hebben: zoveel jaar na je dood nog even een doorgewinterde criticus misselijk wiegen met je uitbundige gelaagdheid. Only Mulisch.


Robin Kramer (1990) is schrijver en boekverkoper. Hij schreef voor verschillende literaire tijdschriften en platforms, waaronder De TitaanBoekbladDe Optimisthard//hoofd, Passionate Platform en The Daily IndieLees meer artikelen van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s