Noord tegen zuid

Door: Elske Jacobs ♦ Beeld: Laurens van de Linde

Of je nu uit Friesland of uit Brabant komt, in een goede Nederlandse plensbui regenen we allemaal even nat. Maar ondanks het pestweer staat op woensdag 27 januari het poppodium Merleyn aardig vol voor de Nijmeegse Gedichtennacht 2016.

Met als thema ‘ijskoud’ presenteert Literair Productiehuis Wintertuin ons in samenwerking met Onbederf’lijk Vers en literair tijdschrift Op Ruwe Planken een poëzieavond waarin noord het opneemt tegen zuid. Dat wil zeggen: met het publiek als jury moeten Nyk de Vries en Joost Oomen, dichters uit het noorden van het land, en de zuiderlingen Koen Frijns en Martijn Neggers het beste van hun kunnen laten zien in een soort battle.

Aangekondigd door onze gastvrouw Lisa Weeda heet Jaap Robben het publiek welkom in plaats van Ingmar Heytze, die diezelfde dag vader is geworden en nu wel even wat anders te doen heeft dan een potje woordensmijten inleiden. Gelukkig maakt Robben het gemis meer dan goed met voordrachten uit onder andere zijn bundel Als iemand ooit mijn botjes vindt uit 2012.

Na deze opening beklimt Koen Frijns, student Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, het podium. Wie dacht dat poëzie en een Brabants dialect niet samengaan heeft het mis: Frijns (Tilburg) is misschien de platste, maar zeker niet de minste. Thema’s als carnaval en jeugdliefdes passeren in rap tempo de revue in een woordenstorm waarin Frijns het niet nalaat zijn tegenstander Nyk de Vries er alvast van langs te geven. Niet dat die er zich veel van aantrekt, noch laat De Vries zich verleiden mee te gaan in deze vuilbekkerij. De Friese schrijver bezweert het publiek met een relaas over zijn afkomst en zijn vader, thema’s die we kennen uit zijn roman Renger uit 2015. Als gitarist bij Meindert Talma & the negroes is hij vetrouwd op het podium, maar de eer van de eerste slamronde gaat naar Frijns.

Het publiek, dat aan het begin van de avond nog onwennig grinnikte om Jaap Robben, is inmiddels los. De sfeer is ongedwongen en de schrijvers en het publiek zijn goedlachs. Als intermezzo dragen Vicky Francken, Jordi Lammers, Laudy van den Heuvel en Lotte Kok voor, afgewisseld door gitaarmuziek van de ‘Noord-Nederlandse rockgod’ (aldus Facebook) Willy Darktrousers. Het programma is wat rommelig, en het is niet direct duidelijk dat de vijf geen onderdeel vormen van de battle. Desalniettemin laat Wintertuin weer zien een goed oog te hebben voor aanstormend talent: met name Vicky Francken – winnaar van de Write Now! publieksprijs 2006 – is een ware belofte. In de gaten houden dus.

Dan verder met Martijn Neggers. Deze Eindhovenaar legt het in de tweede slam af tegen Joost Oomen uit Groningen. Ze zijn aan elkaar gewaagd: beiden niet vies van een schunnige anekdote en ze laten zich evenals hun voorgangers weinig gelegen liggen aan de standaardregels van rijm en ritme. Oomen mag het opnemen tegen Koen Frijns in de finale. Deze avond lijkt echter niemand bestand tegen het Tilburgse verbale geweld, en bekogelt het publiek Frijns met een berg (papieren) sneeuwballen, die hem uitwijzen als glorieuze winnaar. Welverdiend, vindt ook Lisa Weeda. Zij heeft vooral trek in bier, en onder begeleiding van literair DJ-collectief Team KTW (Dennis Gaens, Daan Doesborgh & Joost Oomen) mogen ook nog even de voetjes van de vloer.


Elske Jacobs woont en werkt in Nijmegen, waar ze Algemene Cultuurwetenschappen en Europese Letterkunde heeft gestudeerd. Ze is gek op kunst en boeken, maar ook op strips en animatiefilms, en wil schrijven over alles wat ze mooi vindt. Lees meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s