Mensen Zeggen Dingen

Door: Elske Jacobs ♦ Beeld: Alejandro Gonzalez

‘Ask any spoon: what is the meaning of life? It is to stir stings up.’

Wat roering is nooit verkeerd, liet vrijdag de Britse Poetry Slam-winnaar Pete the Temp zien bij Mensen Zeggen Dingen. De man van de lepelmetafoor is de slotspreker op de Liefdeseditie van de in Nijmegen inmiddels bekende spoken word-avonden.

Heb je een stel stoere kerels die vinden dat het gesproken woord wel een imagoboost kan gebruiken, en dan komen ze met een Liefdeseditie. Maar goed, het was tenslotte bijna Valentijnsdag. Bovendien geldt dat bij Mensen Zeggen Dingen alles mag. Iedereen is welkom, en iedere vorm van woordkunst ook. Poëzie, proza, rap, theater of cabaret: zolang er maar een boodschap is, en de overtuigingskracht van het woord centraal staat.

Cees de Beer, het brein en de presentator vanavond, wil deze gelegenheid aangrijpen om duidelijk te maken dat Nijmegen een stukje liefde is verloren. Pekar Shaban, kok in hotel Credible, is uitgezet naar Irak. Hij is 26 jaar en woont sinds hij 9 is in Nederland. Nadat hij in aanraking kwam met justitie doorliep hij een voorbeeldig reïntegratietraject, maar dat mocht niet baten. Mensen Zeggen Dingen wil iedereen een kans geven om te integreren, en daarom staat nu Jamal Al Osman achter de microfoon.

Ook deze Syrisch-Koerdische dichter heeft een liefdevolle boodschap: hij houdt van alle mensen, ongeacht huidskleur, afkomst of geloofsovertuiging. ‘Ik hou van jou, omdat jij mij hebt gevraagd wie ik ben.’ Hij houdt alleen niet van terroristen, het moet toch even gezegd worden. En misschien schuilt hierin wel het meest tragische: het maakt pijnlijk duidelijk dat Jamal zich in Nederland moet uitspreken tegen terrorisme, om te bewijzen dat hij niet van hetzelfde laken een pak is.

Mensen Zeggen Dingen heeft een maatschappelijk karakter. Dat blijkt wanneer Cees zich uitspreekt tegen nationale feestdagen, tegen het Glazen Huis als de kerk van de 21e eeuw – de plek waar je je zonden kunt afkopen, en tegen alle luchtvervuilende troep die we met nieuwjaar de lucht inschieten om onze beste voornemens met deze aardbol te vieren. Zijn betoog doeteen beetje denken aan een oudejaarsconference (de ironie!), maar het is bevlogen en oprecht en dat is precies waarmee Mensen Zeggen Dingen sinds 2015 volle zalen trekt.

IMG_0144.jpg

Wie zich heeft voorbereid op een avondje poëzie bij kaarslicht komt bedrogen uit, de Mariënburg Bibliotheek in Nijmegen is vanavond van rapper De Gelogeerde Aap, ‘schrijvenaar en sprekenaar’ Derek Otte die zijn splinternieuwe debuutbundel Regelgeving even in de bibliotheekkasten komt zetten en van Joca van der Horst, de laatste ontdekking van het open podium Tapschrift. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze taal menselijk en benaderbaar maken. Zonder zijn beats vergeet De Gelogeerde Aap zijn tekst, maar het maakt niet uit. Derek Otte spreekt sneller dan het licht, maar tijdens de Q&A verklapt hij dat hij pas sinds een paar jaar van zijn stotteren af is.

Er gloort dus hoop aan de literaire horizon, ook als je momenteel voor Nederlands nog je halve leeslijst bij elkaar bluft. Samen met Tim Lenders maakt Cees de Beer het als organisator van Mensen Zeggen Dingen zijn doel om aan te tonen dat woord en tekst voor iedereen zijn. Ik denk dat hij slaagt in zijn opzet, alleen al gezien het aantal bezoekers dat bij binnenkomst een 18- (geen alcohol) stempel ontvangt. Na de eerste ronde sta ik in de toiletten achter twee jubelende meisjes: ‘Oh ik ben zóóó geïnspireerd!’

IMG_0107Terug naar de liefde. Gelukkig staat er vanavond ook nog een vrouw op het podium. Na een hoop inspanning is het de organisatie gelukt om Sabina Lukovic naar Nijmegen te lokken. Ze aanbidden haar, dat is duidelijk, maar zij heeft weinig romantisch in petto. Ze spreekt slepend en smelt sensueel haar woorden aan elkaar, maar haar verhalen gaan over haar walging voor de mannen met wie ze het doet, en alle ellende die ze zo tijdelijk voor zich uit schuift. Ze maakt zichzelf een lustobject maar is tevens sterk, en toont een gevoelige kant wanneer ze een stuk voordraagt over een ongewenst kind: ‘Hink stap eisprong.’ Hoera voor de vrouwen vanavond! Oh nee wacht, ‘vrouwen zijn superieur kut,’ vertrouwt Lukovic ons toe tijdens de Q&A.

Even lekker zwijmelen is er dus niet bij op deze Liefdeseditie? Zeker wel: Luckie Delacroix komt het met ons hebben over lavendel en jasmijn, over hartstocht en passie, over een industriestad met een park waar hij een meisje trof dat madeliefjes aan elkaar reeg. Het was een meisje met een soundtrack: I’m gonna keep on loving you van REO Speedwagon. Luckie is een gevoelige jongen, vol complexe emoties en overmatige gevoelens. Om de boel een beetje te relativeren is er gelukkig altijd nog de otter met zijn Ray-Ban zonnebril en zijn bijdehante bakkes, die hem op gezette tijden een hopeloze romanticus noemt.

Humor in combinatie met een groot stilistisch vermogen blijkt uiteindelijk de succesformule bij Mensen Zeggen Dingen; wat dat betreft zijn Luckie Delacroix en Derek Otte de uitblinkers deze keer. De maatschappijkritische noot tussendoor houdt de bezoekers bovendien alert. De organisatie heeft goed begrepen dat een diverse en originele programmering het grote verschil maakt, en snapt hoe je een trouw publiek aan je bindt. Succes verzekerd voor de komende edities.


Elske Jacobs woont en werkt in Nijmegen, waar ze Algemene Cultuurwetenschappen en Europese Letterkunde heeft gestudeerd. Ze is gek op kunst en boeken, maar ook op strips en animatiefilms, en wil schrijven over alles wat ze mooi vindt. Lees meer artikelen van haar hand.

Een gedachte over “Mensen Zeggen Dingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s