Met je naasten in oorlog

Door: Francine Maessen

In haar debuutbundel Kanonnenvlees neemt Lotte Dodion ons mee een woonkamer in. In directe taal toont ze ons wat er achter gesloten gordijnen gebeurt in het gezin. De heftige thematiek in de bundel wordt niet verstopt achter moeilijke metaforen of zwaar taalgebruik.

Kanonnenvlees gaat over het leed dat mensen elkaar aandoen. Denk aan de kwelling van een eerste schooldag voor een klein kind, een relatie die stukloopt, of een vader met posttraumatisch stresssyndroom en de gevolgen die dit heeft voor zijn gezin. Ook politieke onderwerpen, zoals de welvaartsverdeling tussen arm en rijk, schuwt Dodion niet, maar liever nog kijkt ze naar conflicten op kleine schaal. Om te voorkomen dat deze conflicten worden gebagatelliseerd, gebruikt Dodion een mooi contrast tussen kinderrijmpjes en oorlogsjargon, met af en toe een vleugje antieke mythologie:

’s nachts proberen we onze lijven op één lijn te krijgen

het is niet zo anders

ook een lichaam laat zich laden en lossen

kan tot ontploffing komen trekt zich terug

 

nadien zoeken we dekking in het donker

kruipen naar de eigen kant

bedwingen een debriefing
Uit: ‘Missie volbracht’, Kanonnenvlees

Ondanks de soms heftige thema’s (e.g. oorlog), blijven Dodions gedichten vaak aanvoelen als kleine, persoonlijke stukjes narratief. De woestheid van de verwijzingen naar geweld maakt dat we de hevigheid van onze eigen emoties beter leren snappen. Dodion bespreekt specifieke situaties, maar de ervaringen van haar personages voelen universeel. Knap is dat ondanks al het geweld in deze bundel, dit niet als hatelijk aan gaat voelen. Dit lijkt er zelfs bij te horen, als een noodzaak die we elkaar ook maar vooral weer moeten vergeven.

 we zijn een vreemd soort kindsoldaten

zweren trouw aan dit kapotte gezin

in goede en kwade dagen

hoe hard ook alles ontploft

Uit: ‘Kanonnenvlees’, Kanonnenvlees

Toch is niet elk gedicht even raak: de kinderlijke woordkeuze benadrukt af en toe te veel de jeugdigheid van de auteur, en laat zien dat er nog ruimte is voor groei. De thematiek staat echter als een huis en de metaforen zijn zorgvuldig gekozen.

Lotte Dodion – Kanonnenvlees
Atlas Contact
ISBN 9789025447038, € 19,99


Francine Maessen (1993) studeert Film- en literatuurwetenschap aan de universiteit van Leiden en woont in Oegstgeest. Ze heeft een voorkeur voor oude boeken, bijzondere uitgaven en klassieke literatuur. Lees meer artikelen van haar hand.

2 gedachtes over “Met je naasten in oorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s