Laagopgeleid door het raam kijken

Door: Alek Dabrowski

Afgelopen weekend vond de finale van Write Now! plaats. Ook dit jaar hebben veel jonge getalenteerde schrijvers het beste van hun kunnen lieten zien en prachtige teksten afgeleverd. Dat dit talent niet onopgemerkt blijft, bewezen deelnemers uit eerdere jaren waaronder Jonathan Griffioen, deelnemer in 2012.

Wijk is het poëziedebuut van Griffioen, en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. De korte bespreking van de bundel door Arjan Peters op Poetry International wekte mijn interesse, en na het horen van de zin ‘ik kijk laagopgeleid door het raam’ besloot ik Wijk te kopen.

Wijk staat voor Wijk bij Duurstede, maar de wijk kan zich overal bevinden waar jongens rondhangen, zich vervelen en desondanks opgroeien. Griffioen schetst een afgesloten wereld met ouderwetse gewoonten, waarin de verteller veel dezelfde mensen tegenkomt.

Je kunt zijn gedichten afzonderlijk lezen, maar het beeld is pas compleet wanneer je ze in samenhang leest. De wijk is misschien troosteloos, Griffioen schrijft er nostalgisch over: ‘ik kom uit een huis waar je de kurk door de hals duwt’. In een ander gedicht schrijft hij ‘In Wijk droomde ik van een huis zonder NCRV-gids.’

Zijn vriend heet Mike: ‘Mike kan niet eten ’s ochtends, / Mike kan niet opstaan’.  Samen hangen zij rond, werken in een fabriek, worden gearresteerd: ‘we zijn de liefdesliedjes zat. We willen schreeuwen’.

Herman, een wijkbewoner gaat dood. Een man vat hem na de begrafenis samen: ‘een ooit ergens gehoorde, verkeerd onthouden mop.’

Zo staat Wijk vol met prachtige zinnen. Ik las dat Jonathan Griffioen werkt aan een verhalenbundel, ik kijk ernaar uit.

643 Jonathan Griffioen – WijkTot slot een wat langer fragment.

In Wijk lagen we als leeggelopen ballen tegen muren,
vlakgedrukt tegen de stenen, loodrechte huizen
en buitenwijken, tussen de aanstekers en weiland en

bussen deodorant. In Wijk hingen moeders over balkons
als bloembakken, schreeuwden dat het etenstijd was (…)

Jonathan Griffioen – Wijk
Lebowski Publishers
ISBN: 9789048829460 – € 17,50


Dit artikel verscheen ook op de blog Uitgelezen Boeken van Alek Dabrowski. Alek is werkzaam bij Bibliotheek Rotterdam en verzorgt wekelijks de boekenrubriek De Boekenstroom op Radio Rijnmond. Lees meer artikelen van zijn hand.

Een gedachte over “Laagopgeleid door het raam kijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s