Pieter Steinz overleden

Beeld: Fred Ernst

Schrijver en journalist Pieter Steinz (52) is op maandagavond overleden, zo maakte gisteren het NRC Handelsblad bekend.

Tweeëntwintig jaar lang was Steinz werkzaam bij de NRC, eerst als literair redacteur, daarna als Chef Boeken. Sinds 2012 was hij directeur bij het Nederlands Letterenfonds. Toen hij in 2013 gediagnostiseerd werd met de progressieve spierziekte ALS trad hij langzaam terug als directeur, maar hij is altijd nauw betrokken gebleven bij het fonds.

Steinz schreef meer dan vijftien boeken, waaronder Made in Europe uit 2014. In dit ‘encyclopedische cultuuroverzicht’ kon hij onder meer zijn liefde voor literatuur en popcultuur kwijt. Samen met zijn dochter Jet schreef hij Steinz — Gids voor de wereldliteratuur, en in 2015 verscheen Lezen met ALS: de gebundelde columns die hij schreef voor de NRC over zijn ziekte en de boeken die hij sinds het slechte nieuws hem en zijn familie ter oren kwam heeft gelezen en herlezen.

Bijzonder was zijn betrokkenheid bij de tweejaarlijkse Dag van de Literatuur. Hij begeleidde hierbij leerlingen uit het voortgezet onderwijs bij het voorbereiden van de interviews met auteurs die op deze dag plaatsvonden.

Lees meer over Steinz’ onvermoeibare kracht om te enthousiasmeren voor literatuur en zijn niet aflatende onderzoek naar de Europese cultuur in het artikel ‘Cultureel omnivoor, blakend van levenslust en optimisme’, dat gisteren verscheen op de website van de NRC.

Op de website van het Nederlands Letterenfonds zijn opnames te beluisteren uit Letteren &cetera, de literaire talkshow die Steinz presenteerde en waarin hij onder andere sprak met Ilja Leonard Pfeijffer, Daan Heerma van Voss en Jan Aken. Ook was Steinz op 17 februari 2015 gast-eindredacteur van De Wereld Draait Door. Bekijk hier een fragment uit deze aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s