Eleonora en de liefde

Door: Martine van den Berg

‘Thomas,’ sprak Bernart de Ventadorn vanaf zijn troon, ‘het is een gaande koning niet vergund een oordeel te vellen, doch na dit meeslepende en toch vormvaste lied verwed ik mijn fortuin eronder dat niemand jou het meesterschap betwisten zal!’

In Eleonora en de liefde neemt Pim Wiersinga je mee op tournee in de tijd van de hoge middeleeuwen, rond het jaar 1200. Deze historische roman van formaat (letterlijk) is een fascinerende vertelling over een jonge getalenteerde troubadour die verstrikt raakt in de intriges aan het Hof van Aquitanië. Zijn tomeloze ambitie in de lied- en woordkunst brengt hem op het pad van de romantische liefde. Maar het is een verboden liefde, met grote gevolgen.

Meeslepend beschrijft Wiersinga de avonturen van leerling-troubadour Thomas de Blondel die zich losmaakt van de Rooms-Katholieke leer van zijn geestelijk vader en halfbroer, hofkapelaan Andreas Capellanus. Vrijwel heel Europa komt onder het gezag van de Rooms-Katholieke kerk. Andersdenkenden zijn ketters: de joden, moslims en katharen moeten vrezen voor hun leven. Thomas heeft het er niet makkelijk mee. Maar niets houdt hem af van zijn brandende ambitie: meester troubadour worden.

Als de hofdichters van gravin Marie aan het hof van Troyes zijn talent bekritiseren, vertrekt Thomas naar de legendarische hertogin Eleonora van Aquitanië, alias Guinevere, de liefdesvorstin. Als schutspatrones van minnezangers en troubadours kan alleen zij een oordeel vellen over zijn kunsten. Eleonora sluit de gezel troubadour in het hart en werpt zich op als zijn beschermvrouwe. Maar om de liefde te bezingen moet hij nog groeien en vaardig worden in de minnekunst. De ervaren Eleonora schoolt Thomas in de liefde en in paratage: stijl, levensvreugde en innerlijke beschaving, terwijl meester-troubadour Bernart De Ventadorn, geliefde van hertogin, hem onderricht in de verfijning van de liedkunst.

Deze opleiding werpt zijn vruchten af: zijn ster is snel rijzende aan het hof en omstreken. Reikhalzend wordt naar zijn optredens uitgekeken. Soms begeleidt Eleonora hem zelfs als zijn trovairitz; ze vormen een onweerstaanbaar duo. In haar Geheime Kronieken doet Eleonora op openhartige en zinnelijke wijze verslag van haar zielenroerselen. Ook de hofintriges, de politieke situatie in de Franse regio en vooral de kwestie van de erfopvolging stelt ze op schrift. Haar zoon, Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, gaat liever op kruistocht dan dat hij zich druk maakt over zijn nageslacht. Daarbij is hij niet geïnteresseerd in de vrouwelijke kunne. Eleonora besluit in te grijpen en kiest Berengería van Navarra, een dochter van de plaatselijke koning, als de toekomstige gemalin voor haar zoon. En het is Berengería in wie Thomas zijn domna, zijn aanbedene, zijn bijkans onbereikbare liefde vindt. Zij is het die zijn liedkunst opzweept tot het felbegeerde meesterschap. Maar, hoe melodieus en fraai berijmd bezongen ook, de hoofse liefde is voor Thomas onbevredigend waar het zijn eigen hart aangaat. Ook in de verleidingskunst blijkt hij een meester, en Berengería beantwoordt zijn liefde. Dit verraad komt Thomas duur te staan: verbanning uit het hof van Aquitanië op beschuldiging van majesteitsschennis, is zijn straf.

Hoe nu verder zonder zijn beminde domna en vereerde beschermvrouwe? Verslagen en vernederd gaat hij op zoek naar eerherstel. Wat volgt is een spirituele zoektocht vol ontberingen en belevenissen, met zijn luit als enige kompaan. Alleen volledige toewijding aan de magische liedkunst kan hem nog redden, en Thomas groeit uit tot gildekoning van de troubadours! Maar lukt het hem om weer toegang tot het hof te krijgen en zijn Berengería te heroveren?

Eleonora en de liefde is een weergaloze roman over vervlogen tijden vol thema’s die desondanks actueel zijn. Op dramatische en humoristische wijze komen fictie en historische eleonora_omslagwaarheid tot leven in spannende scènes en geraffineerde dialogen. Met prachtig poëtisch taalgebruik weet meesterverteller Pim Wiersinga je van begin tot eind te boeien en te raken.
Pim Wiersinga – Eleonora en de liefde
Uitgeverij In de Knipscheer
ISBN: 978 90 6265 910 4, € 24,50

Een gedachte over “Eleonora en de liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s