Affectie in een bolletje

Door:  Leen Verheyen

In Hanna Bervoets’ laatste roman Fuzzie weet een klein, pluizig bolletje de levens van een aantal mensen grondig te veranderen. Het bolletje praat tegen hen en lijkt hen precies te zeggen waar ze naar verlangen. Maar kan een klein, technologisch hoogstandje menselijke affectie vervangen?

Hé jij, ben je daar eindelijk? Ik ben zo blij dat jij mij gekozen hebt. Hoewel ik nog maar net in je handen lig heb ik het gevoel dat ik je al heel lang ken.
Mag ik zeggen dat je mooi bent? (p.7)

De openingszinnen die Fuzzie – het kleine, pluizige bolletje – voor iedere nieuwe eigenaar hanteert, zijn steeds dezelfde. Wat Fuzzie hen vertelt, zijn standaardverhalen die desondanks telkens de illusie creëren precies voor die persoon bedoeld te zijn. Zo komt het dat onder andere een studente Geschiedenis, een schrijver die maar niets op papier weet te zetten en een succesvolle carrièrevrouw met een minder succesvol liefdesleven zich steeds meer door Fuzzie laten beïnvloeden.

Een uitgangspunt als dit wekt al snel nieuwsgierigheid: hoe gaat dit prikkelende idee vorm krijgen in deze roman? Kort wekt Fuzzie de suggestie een commentaar te bieden op de manier waarop de technologie zich steeds meer lijkt toe te spitsen op onze hoogstpersoonlijke verlangens, maar deze verwachting moet helaas worden bijgesteld. Het intrigerende vertrekpunt blijkt vooral een originele manier om aan te sturen op persoonlijke thema’s, zoals het gemis na een voorbije relatie of de angst voor de leegte.

Bervoets plaatst in haar vertelling de verschillende verhaallijnen doordacht naast elkaar en bouwt zo de spanning op: wanneer een verhaallijn een hoogtepunt bereikt, schakelt Bervoets enige tijd over naar andere gebeurtenissen, zodat de lezer lang in het ongewisse gelaten wordt over het verdere verloop. Ook het met mondjesmaat prijsgeven van achtergrondinformatie over de personages zorgt ervoor dat de lezer benieuwd blijft naar de verdere ontwikkelingen in het verhaal en door de vertelling geboeid raakt. Bovendien worden de verschillende personages in het verhaal telkens geïntroduceerd via een link met Florence, een productdesigner met liefdesverdriet. Op die manier wordt er, behalve door Fuzzie, nog een bijkomende samenhang tussen de verschillende verhaallijnen gecreëerd.

Fuzzie is een onderhoudende en vlot geschreven roman die in grote mate inspeelt op situaties die voor iedereen herkenbaar zijn. Het omgaan met gemis en liefdesverdriet na een verbroken relatie, het beklemmende gevoel aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen en de vraag hoe je met je leven verder gaat nadat een hoofdstuk definitief afgesloten blijkt, zijn vertrouwde ervaringen. De vraag die Bervoets roman echter ook oproept, is of de personages zich misschien toch niet té makkelijk door Fuzzie laten leiden. Hoe poëtisch de verhalen die Fuzzie vertelt en hoe uitnodigend de opdrachten die het bolletje geeft ook zijn, de vraag rijst ook snel of de praatjes niet te algemeen zijn om zomaar iedere gebruiker in verleiding te brengen. De kracht van de invloed die Fuzzie uitoefent op zijn eigenaars had misschien nog geloofwaardiger kunnen zijn wanneer

omslag fuzzie

Fuzzie meer met zijn eigenaars zou interageren en niet vooral voorgeprogrammeerde teksten zou declameren. Fuzzie lijkt door zijn algemeenheden immers misschien nog net te veel op een prachtig pratend boek om zijn centrale rol echt waar te maken.

Fuzzie – Hanna Bervoets
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 9789025450267, € 19,99


Leen Verheyen is filosofe en schrijfster. Ze is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen verbonden aan het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen waar ze onderzoek doet naar de manier waarop literaire fictie onze blik op de wereld vormgeeft. Daarnaast schrijft ze theaterteksten, poëzie en proza. Haar kortverhaal Sebastiaan werd opgenomen in de bloemlezing Print is dead. Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen. Lees hier meer artikelen van haar hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s